Eksperter imponerede over sygehuses produktivitet

ØKONOMI: Med en produktivitetsstigning på sygehusene på 5,6 procent fra 2009 til 2010 kan danskerne godt være stolte af deres sundhedsvæsen, siger to økonomieksperter. Astrid Krag er enig og freder regioner.
Sundhedsminister Astrid Krag mener, at de høje produktivitetsstigninger på sygehusene dokumenterer, at VK-regeringens planer om at nedlægge regionerne, var forkerte.
Sundhedsminister Astrid Krag mener, at de høje produktivitetsstigninger på sygehusene dokumenterer, at VK-regeringens planer om at nedlægge regionerne, var forkerte.
Ole Nikolaj Møbjerg Toft

Sygehusene har øget antallet af behandlinger og samtidig brugt færre penge. Det viser nye tal fra Sundhedsministeriet om sygehusenes produktivitet de sidste syv år. Tal som blev offentliggjort forleden. 

Opgørelsen viser, at sygehusenes produktivitet fra 2009 til 2010 steg med 5,6 procent. I samme periode faldt udgifterne med 0,8 procent.

Professor i sundhedsøkonomi fra Syddansk Universitet Kjeld Møller Pedersen er overrasket og imponeret over regionernes produktivitetsstigning.

"Ofte siges det jo, at det offentlige burde tage ved lære af private virksomheder, når det gælder produktivitetsstigninger. Men især private virksomheder i servicesektoren ville være misundelige over den produktivitetsfremgang, vi har set på sygehusene fra 2009 til 2010," siger Kjeld Møller Pedersen.

Det er især godt klaret, fordi regionerne samtidig har kunne overholde deres budgetter.

Per Nikolaj Bukh
Professor i økonomistyring, Aalborg Universitet

Kjeld Mølller: Det kan vi godt være bekendt
Hvor sundhedsvæsnet ofte er kilde til negative mediehistorier, peger han her på et område, hvor sundhedsvæsnet og danskerne kan ranke ryggen.

"Det er en cadeau til det danske sundhedsvæsen. Sammenlignet med andre lande, så viser det, at vi i Danmark har et sundhedsvæsen, som kan være sig selv bekendt," siger Kjeld Møller Pedersen. Han tvivler på, om sygehusene kan fortsætte med at øge produktiviteten i samme takt fremover.

Professor i økonomistyring Per Nikolaj Bukh fra Aalborg Universitet betegner også produktivitetsvæksten som god.

"Det er især godt klaret, fordi regionerne samtidig har kunne overholde deres budgetter," siger Per Nikolaj Bukh.

Han forklarer dog også, at han havde forventet, at produktiviteten ville stige i de seneste år, da antallet af behandlinger er steget kraftigt.

Fordi sygehusenes økonomi er styret af de såkaldte DRG-takster, tages der ikke højde for, at gennemsnitsomkostningerne falder, når især antallet af ortopædkirugiske og andre enkle operationer stiger.

"Hvis man tænker sig, at man går fra at udføre 100 til 120 operationer, så er den gennemsnitlige udgift for de ekstra 20 operationer ikke lige så stor som de første 100. Det skyldes blandt andet, at man allerede har apparatur og lokaler. Det kan man ikke tage højde for i produktivitetsmålet, og dermed ser produktiviteten lidt højere ud, end den virkelig er," siger Per Nikolaj Bukh, der dog understreger, at sundhedsvæsnet sagtens kan være stolte.

Men han mener, at man skal være forsigtig med at sammenligne produktivitetsstigningerne med private virksomheders, fordi produktionsværdi her opgøres på en anden måde.

Krag: VK-planer om regionslukning var forkerte
I en pressemeddelsele peger Sundhedsministeriet på, at produktiviteten i gennemsnit er steget to procent om året de sidste syv år, og det selv om sygeplejekonflikten i 2007 i en periode medførte et direkte fald i produktiviteten.

Sundhedsminister Astrid Krag (SF) mener, at tallene viser, at regionerne har deres berettigelse.

"De nye tal sætter rekord for sygehusenes effektivitet, samtidig med at udgifterne falder. Det viser, at regionerne grundlæggende har styr på sygehusområdet, og jeg synes, at det gør den tidligere regerings snak om at nedlægge regionerne til skamme," siger Astrid Krag.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Kjeld Møller Pedersen

Professor emeritus, Økonomisk Institut, Syddansk Universitet
cand.oecon. (Aarhus Uni. 1974)

Per Nikolaj Bukh

Professor, Aalborg University Business School, Aalborg Universitet
cand.oecon. (Aarhus Uni. 1991), ph.d. i driftsøkonomi (Aarhus Uni. 1995)

Astrid Krag

MF (S), fhv. social- og ældreminister
student (Tørring Amtsgymnasium. 2001)

0:000:00