Eksperter og læger: Politikere har for stort fokus på kræft

KRÆFT: To af landets mest fremtrædende sundhedsøkonomer vurderer, at regeringens og senest Venstres oplæg giver for mange penge til kræftområdet på bekostning af andre sygdomsgrupper. Lægeforeningen er enig.

Venstres formand, Lars Løkke Rasmussen, løftede i går sløret for Venstres planer på kræftområdet, da partiet fremlagde sit forslag til finanslov 2015. 
Venstres formand, Lars Løkke Rasmussen, løftede i går sløret for Venstres planer på kræftområdet, da partiet fremlagde sit forslag til finanslov 2015. Foto: Frederik Marker Hansen/Altinget.dk
Ole Nikolaj Møbjerg Toft

Kræft er en alvorlig sygdom, den rammer mange mennesker, og mange dør af den. Men regeringen og senest Venstre går for langt i deres prioritering af den sygdom, som slår flest danskere ihjel. Det mener både Jakob Kjellberg og Kjeld Møller Pedersen, der begge er professorer i sundhedsøkonomi på henholdsvis Kora og SDU.

For to uger siden fremlagde regeringen et sundhedsudspil, hvor kræftområdet foreslås tilført 1,1 milliarder kroner på kræft over fire år. Pengene skal blandt andet få den danske kræftoverlevelse op på niveau med landene omkring os.

I går tirsdag 8. september var Venstre så klar med sit finanslovsudspil og to sundhedsudspil. Igen havde kræftbehandlingen hovedrollen. Regeringen er klar til at bruge 190 millioner kroner i 2015, mens Venstre trumfer regeringen med at foreslå 380 millioner brugt i 2015, uden dog så at fortælle, hvor mange penge, der skal bruges fremover på området.

Hvor Kræftens Bekæmpelse med få undtagelser generelt har været fulde af lovord over for regeringen og Venstres udspil, mener både Kjeld Møller Pedersen og Jakob Kjellberg, at politikerne i for høj grad prioriterer kræft på bekostning af andre patientgrupper.

Fakta
Venstres kræftudspil:

  • Analyse af fremtidens behov på kræftområdet, så planlægningen af kræftbehandling styrkes.
  • Tidligere og mere effektiv opsporing af kræf samt øget kapacitet.
  • Indførelse af en patientansvarlig læge, så der skabes bedre sammenhæng i patientforløbene, færre svigt i overgangene og bedre kvalitet i behandlingen. 
  • Større erfaringsudveksling med udenlandske kræfteksperter om fx bedste kliniske praksis.
  • National handlingsplan, der kan støtte udviklingen af mere målrettet, personlig medicin, så patienterne får en så effektiv og skånsom behandling som muligt.
  • Højere og mere ensartet kvalitet i kræftbehandlingen på tværs af sygehuse og regioner.
  • Styrker smertelindrende indsats for uhelbredeligt syge børn.
  • Gennemgang af forløbspakker og kliniske retningslinjer på de områder, hvor der i Danmark er en overdødelighed i forhold til sammenlignelige lande.

”Der findes en stribe andre patientgrupper, der bestemt også trænger til at få et løft i behandlingsindsatsen,” siger Jakob Kjellberg og nævner blandt andre de mange KOL-patienter.

Han mener, at kræftområdet er blevet et område, hvor det virker som om, at rød og blå blok forsøger at overgå hinanden.

”Der skal naturligvis løbende bruges flere penge på kræftbehandlingen. I Venstres udspil er det eksempelvis meget fornuftigt foreslået, at man får lavet en kapacitetsanalyse i forhold til de stadig flere kræftpatienter fremover,” siger Jakob Kjellberg og fortsætter:

”Men der er ikke sat penge af til at øge kapaciteten generelt, det er der derimod til nye initiativer, som jo generelt ikke øger kapaciteten,” siger Jakob Kjellberg, der også undrer sig over, at politikerne ikke bruger flere ressourcer på at forebygge kræft.

Magtfuld patientforening sikrer fokus på kræft
Kjeld Møller Pedersen erklærer sig ”110 procent enig” i Jakob Kjellbergs karakteristik af kræftområdet, som et område ramt af politiske overbud.

”Jeg er i tvivl om, hvorvidt det er rigtigt at tilføre kræftområdet endnu flere penge, når der lige nu er så få penge til sundhedsområdet. Hvis man ser på, hvad der er meldt ud med de seneste sundhedsudspil og med forårets økonomiaftale, foreslår politikerne en stigning i det offentlige sundhedsbudget på under to procent,” siger Kjeld Møller Pedersen, der peger på gigt og sklerosepatienter som patientgrupper, der kunne argumentere sagligt for at skulle have et løft i behandlingen.

”Det er som om, at de andre patientgrupper drukner i den store fokus på kræft og den frygt, de fleste har for kræft. Men jeg kan godt frygte, at andre grupper måske havde endnu mere brug for penge til bedre behandling,” siger Kjeld Møller Pedersen. Han mener, at Kræftens Bekæmpelse er blevet så magtfuld, at den i høj grad er med til at sikre, at politikerne slås om at finde flest mulige penge til kræftområdet.

Hos Lægeforeningen mener man, at blandt andet de medicinske afdelinger og sygehusenes akutte tilbud lider under politikernes store fokus på kræftområdet.

Lægeforeningens formand, Mads Koch Hansen, understreger, at han er på det rene med, at kræftområdet generelt skal prioriteres højt. Men han peger på, at kræftområdet igennem årene har fået store økonomiske løft.

”Og set i lyset af hvor presset man er på de medicinske og akutte afdelinger, mener vi nok, at man i det seneste udspil kunne have brugt lidt færre penge på kræftområdet og i stedet sikret penge til de medicinske afdelinger og sygehusenes akutafdelinger. Her er der næsten konstant pres på kapaciteten,” siger Mads Koch Hansen.

Venstres forslag om at bruge 380 millioner allerede i 2015 vækker også skepsis hos Mads Koch Hansen af en anden grund.

”Det er vigtigt at finde det rette personale med de rigtige kompetencer. Ellers risikerer vi, at penge bliver spildt, eller at indsatsen bliver dyrere end nødvendigt,” siger Mads Koch Hansen.

Løhde: Der var og er behov for flere penge
Venstres sundhedsordfører, Sophie Løhde, afviser kritikken af, at Venstre vil bruge for mange penge på kræft.

”Jeg vil da gerne stå på mål for, at VK-regeringen igennem hele sin regeringstid løftede kræftområdet massivt. Men det var der også behov for. Vi overtog et kræftområde, hvor der var uacceptable ventetider, hvor kvaliteten haltede, og hvor Danmark haltede bagefter med kræftbehandlingsresultater,” siger Sophie Løhde.

Og selv om Venstre kun har angivet, hvor mange penge de vil bruge i 2015, vil der være flere penge til kræftområdet i årene fremefter, hvis Venstre genvinder magten efter folketingsvalget, der skal finde sted inden for det næste år.

”Under VK-regeringen fulgte vi op på Kræftplan I og gennemførte Kræftplan II og III. Det har betydet bedre overlevelse og bidraget til at sikre bedre kvalitet i behandlingen. Men det er ikke nok. Vi skal op på højeste internationale standard. Derfor skal vi også sikre, at vi har ambitioner fremadrettet,” siger Sophie Løhde. Hun peger også på, at Venstre modsat regeringen har foreslået en analyse af de fremtidige behov for kræftbehandlingskapacitet, når antallet af kræftpatienter stiger i takt med, at der bliver flere ældre i de kommende år.

”Tager vi ikke hånd om det, risikerer vi, at vi ikke tager hånd om kapacitetsopbygningen i tide. Og dermed kan vi ende som i 90'erne med helt uaccebtable ventetider og dårligere overlevelse."

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00