Eksperter støtter forslag om EU-medicinrecepter

MEDICIN: Det Radikale forslag om medicinrecepter gældende i hele EU får pæne ord med på vejen af DSI-ekspert. Og Konkurrencestyrelsen kom med samme forslag i 2005. Apotekerforeningen advarer.
Foto: Altinget.dk
Ole Nikolaj Møbjerg Toft

Dansk Folkeparti sagde nej, Socialdemokraterne sagde ja. Det var reaktionerne som den radikale spidskandidat, Sofie Carsten Nielsen, fik ud af sit forslag om at lade medicinrecepter gælde i hele EU.

EU-borgerne skulle så kunne få udstedt en recept i et land og købe medicinen i et andet - og samtidig modtage hjemlandets medicintilskud.

Konkurrencestyrelsen havde samme forslag
Mens Danmarks Apotekerforening på det kraftigste advarer mod forslaget, er seniorprojektleder fra Dansk Sundhedsinstitut Jakob Kjellberg enig med Sofie Carsten Nielsen i, at forslaget ville kunne sikre billigere medicin.

"Hvis man harmoniserede recepterne, kunne man sidde på nettet og shoppe rundt efter de billigste priser," siger Jakob Kjellberg blandt andet i dagens anden artikel om forslaget.

I 2005 undersøgte Konkurrencestyrelsen apoteksområdet. Her kom den med et forslag, der var næsten identisk med det, som den radikale kandidat gik i luften med i mandags i Jyllands-Posten.

"Hvis vi købte alle vores lægemidler til samme priser som i f.eks. Norge eller Sverige, kunne vi spare mindst en mia. kr. om året. Da nogle af lægemidlerne er billigere i Danmark, ville besparelsen i praksis kunne blive endnu større, hvis vi "shoppede rundt" og købte hvert lægemiddel i det land, hvor det var billigst," skrev Konkurrencestyrelsen.

Den pegede på, at de højere priser skyldes manglende EU-harmonisering kombinenret med stram regulering og medicinalproducenters kunstige opdeling af markederne.

Apotekerforening: Virker ikke i praksis
Danmarks Apotekerforening advarer på det kraftigste mod forslaget.

"Det kan virke nemt og tillokkende at gøre lægemidler mere tilgængelige i hele Europa. Men tænkt igennem vil det have en række sundhedsfaglige og økonomisk negative konsekvenser. Apotekernes rådgivning har stor betydning for patienternes korrekte brug af lægemidler, og vi redder hver dag i snit syv patienter fra at blive indlagt på hospital som følge af fejl i recepter. Vi fanger hvert år mere end 100.000 receptfejl, og rådgiver om korrekt brug af lægemidler. Den ekspertise kan gå tabt, hvis patienterne køber lægemidler i et andet EU-land," skriver Niels Kristensen, formand for Danmarks Apotekerforening, i en mail til Altinget.dk (se hans svar sin fulde længde i bunden af artiklen).

Han frygter, at apotekerne i yderområderne må lukke, hvis stadig mere handel flyttes til nettet, som følge af forslaget.

Jakob Kjellberg fra Dansk Sundhedsinstitut stiller sig dog i dagens anden artikel stærkt tvivlende over for, om apotekernes rådgivning er så vigtig. Han peger på, at mange henter deres medicin på apoteket uden at få rådgivning.

Tror ikke på eksportmulighed
Danmarks Apotekerforening slår også fast, at danskerne takket være apotekerne og lovkravet om at tilbyde det billigste produkt har Europas billigste medicin.

På spørgsmålet om, hvorvidt de danske apoteker så ikke kunne få en guldrandet forretning ved at sælge medicin via nettet til de andre EU-lande, der jo så må have dyrere medicin, svarer han: 

Vi er imod forslaget, fordi vi mener, at det er dårligt for patienterne.

Niels Kristensens
Formand, Danmarks Apotekerforening

"Vi er imod forslaget, fordi vi mener, at det er dårligt for patienterne. Det hensyn ændres jo ikke af, at patienten bliver græsk. Vi kan ikke kommunikere med græske læger og rådgive græske patienter, og de enkelte landes systemer er meget forskellige. Vi skal ikke tjene et par kroner på en græsk patient, bare fordi vi har billigere lægemidler," siger Niels Kristensen.

Han mener, at man skal lade parallelimportørerne finde den billigste medicin og så købe den igennem det lokale apotek.

Dokumentation

Sådan svarede Danmarks Apotekerforening på Altinget.dks spørgsmål.  
Spørgsmålene blev besvaret af foreningens formand Niels Kristensen.

1: Hvad mener I om ideen om, at man lader recepter gælde i hele EU? 
Det kan virke nemt og tillokkende at gøre lægemidler mere tilgængelige i hele Europa. Men tænkt igennem, vil det have en række sundhedsfaglige og økonomisk negative konsekvenser. Apotekernes rådgivning har stor betydning for patienternes korrekte brug af lægemidler, og vi redder hver dag i snit 7 patienter fra at blive indlagt på hospital som følge af fejl i recepter. Vi fanger hvert år mere end 100.000 receptfejl, og rådgiver om korrekt brug af lægemidler. Den ekspertise kan gå tabt, hvis patienterne køber lægemidler i et andet EU-land.


2: Er det ikke godt at øge konkurrencen?
Det giver ikke øget konkurrence på europæisk plan. I Danmark har vi i forvejen ekstrem priskonkurrence, der sikrer danskerne Europas suverænt billigste lægemidler på apoteket. Det øvrige Europa kunne lære noget af de danske regler på området, hvor apoteket udleverer det billigste lægemiddel til patienten.

3: Hvad tror I, at det vil betyde for apoteker i yderområder?  
Hvis forslaget vil betyde, at der flyttes handel væk fra danske apoteker, vil det naturligvis gøre det sværere at opretholde apoteker i yderområderne.  

4: I har netop offentliggjort en undersøgelse der viser at danske apotekers priser  sælger medicin til nogen af Europas laveste priser. Kunne en fælles europæisk receptordning ikke være en stor mulighed for jer?

Vi er imod forslaget, fordi vi mener, at det er dårligt for patienterne. Det hensyn ændres jo ikke af at vende situationen hvor patienten bliver græsk. Vi kan ikke kommunikere med græske læger og rådgive græske patienter og de enkelte landes systemer er meget forskellige. Vi skal ikke tjene et par kroner på en græsk patient, bare fordi vi har billigere lægemidler.  

5: Tror i forslaget vil føre til endnu lavere priser - hvis ikke - hvorfor?
Lavere priser får man bedst ved at lade parallelimportørerne finde billigste medicin rundt om i Europa, og ikke ved at lade de enkelte patienter søge forvildet rundt på de europæiske markeder. 


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Sofie Carsten Nielsen

Underdirektør, DI Biosolutions
cand.scient.pol. (Københavns Uni. 2002), MA i europæisk politik og administration (Brügge, Belgien, 2001)

Niels Kristensen

Apoteker, formand for Pharmaforsikring, næstformand i Apotekeren Amba, fhv. formand, Danmarks Apotekerforening
cand.pharm. (Danmarks Farmaceutiske Højskole 1988)

0:000:00