Eksperter tvivler på regeringens medicintiltag

MEDICIN: To af landets førende sundhedsøkonomer tror ikke på, at regeringen og regionernes aftalte tiltag på medicinområdet vil mindske udgifterne til medicin væsentligt.

Foto: Colourbox
Ole Nikolaj Møbjerg Toft

Udfordringen med den voldsomme stigning i udgifterne til sygehusmedicin er på ingen måde på sporet til at blive håndteret. Det er den umiddelbare konklusion fra de to sundhedsøkonomer Kjeld Møller Pedersen, og Jakob Kjellberg. I hvert fald ikke når de ser den netop indgående økonomiaftale mellem regeringen og regionerne for 2016 og andre planlagte indsatser for at bremse udgiften til sygehusmedicin.

I økonomiaftalen for 2016 er parterne blandt andet blevet enige om, at der skal laves en analyse af medicinområdet

Kjeld Møller Pedersen, professor på SDU, hæfter sig ved, at aftaleteksten i forhold til analysen af medicinområdet er meget upræcist formuleret.

Dokumentation

Det står der i økonomiaftalen for 2016 om medicin-udgifter: 

Regeringen og Danske Regioner er enige om, at der er brug for et forstærket fokus på medicinområdet. Derfor nedsættes en arbejdsgruppe, som skal kortlægge og komme med anbefalinger vedrørende den overordnede håndtering af medicinområdet.

Derudover overvejes, hvordan grundlaget for styringen kan forbedres fx gennem bedre data om anvendelse, sporing og effekt af medicin. Som grundlag for arbejdet gennemføres en ekstern konsulentanalyse. Arbejdet færdiggøres i januar 2016. Formandskabet varetages af Sundheds- og Ældreministeriet.


0:000:00