Få overblikket her: Økonomiaftalen – og det som ikke kom med

ANALYSE: Med årets økonomiaftale er regeringen og regionerne blevet enige på en stribe presserende områder. Men lige så interessant er, hvad der ikke står i aftalen. Få overblikket over en række af de centale aftaler og udeladelser her. 

Foto: Uffe Weng/Scanpix
Ole Nikolaj Møbjerg Toft

Det statslige produktivitetskrav til sygehusene fortsætter på ubestemt tid. Armen skal vrides om på tandlægerne. Regionerne får 500 millioner til at løfte driften af sundhedsvæsnet med i 2018. Sådan lød nogle af overskrifterne, da regionerne og regeringen 6. juni endelig blev enige om regionernes økonomi for 2018. Og her skal vi måske komme med den første korrektion. Regionernes økonomi for 2018 er netop ikke lagt fast for 2018.

Aftalen sikrer netop luft til, at Dansk Folkeparti kan få et par solide fingeraftryk ved finanslovsforhandlingerne på netop sundhedsområdet. Denne praksis har man også set de foregående år. Samtidig er der nu også næsten fast tradition for, at satspuljen leverer store millionbeløb til sundhedsområdet, selv om puljen var tiltænkt initiativer til særligt udsatte.

Hvis regionerne vitterligt kun får løftet deres driftsbevillinger med 500 millioner, ville det være det laveste økonomiske løft af sundhedsvæsnet i 20 år med undtagelse af kriseårene 2010 og 2011. Hvor meget finans- og satspuljeforhandlingerne kaster af sig, er selvfølgelig usikkert.

Altinget logoSundhed
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget sundhed kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00