Bostedsløsning kan koste psykisk syge boligen

BOSTEDER: Farlige psykisk syge patienter står til at kunne miste deres bolig i et botilbud, hvis de tager imod nyt tilbud om en af de 150 psykiatriske sengepladser, der skal løse problemet med vold og drab på kommunale bosteder. Kritisabelt, mener aktører.

Foto: Claus Bech/Scanpix
Kasper KaasgaardLise-Lotte Skjoldan

De sender et signal om, at lige præcis den her gruppe af borgere ikke har de samme rettigheder som andre.

Stine Brix (EL)
Sundhedsordfører

Farlige psykisk syge patienter risikerer at skulle vælge mellem at beholde deres bolig eller at komme i et behandlingsforløb.

Det er en del af udspillet til den lovgivning, der skal løse problemet med vold og drab på ansatte på de kommunale bosteder. De seneste fire år er fem medarbejdere på kommunale bosteder således blevet dræbt af psykisk syge beboere.

Med det nye forslag, der erstatter et tidligere kuldsejlet regeringsforsøg på at løse problemet, oprettes 150 nye pladser i psykiatrien. Her tilbydes behandling til beboere, der er til fare for personalet og de øvrige borgere på bostederne.

Dokumentation

150 nye rehabiliterende psykiatriske pladser

På de nye afdelinger vil patienterne, der ofte både vil have en svær psykisk lidelse og et alkohol- og/eller stofmisbrug og typisk også gentagne indlæggelser og afbrudte behandlingsforløb bag sig, kunne få en rehabiliterende, længerevarende behandling.

Et behandlingsophold forventes typisk at have en varighed på mellem tre og seks måneder, og hovedsigtet er gennem en intensiv og helhedsorienteret behandlings- og rehabiliteringsindsats at forbedre patientens helbred, behandle et misbrug og forbedre patientens evne til at klare hverdagen.

Ved at tilbyde en særlig udsat gruppe mennesker en behandlings- og rehabiliteringsindsats, forventer man at kunne reducere antallet af voldsepisoder og konflikter. Og det vil også betyde, at der bliver en højere sikkerhed for både medarbejdere og de øvrige beboere på bostederne.

Patienterne vil blive henvist til nye afdelinger via et visitationsforum, hvor den psykiatriske vurdering tillægges stor vægt, og det vil være den enkelte patients kommune, der har visitationskompetencen.

Det vil være frivilligt for patienterne, om de ønsker at tage imod behandlingstilbuddet og blive indlagt på de nye rehabiliterende psykiatriske afdelinger.

Kilde: Sundhedsministeriet


Altinget logoSundhed
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget sundhed kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00