Forhandlinger brudt sammen mellem PLO og Danske Regioner

SAMMENBRUD: Efter et halvt års forhandlinger er overenskomstforhandlingerne mellem de alment praktiserende læger og Danske Regioner brudt sammen. Regioner anklager PLO for at stille urealistiske krav.

Anders Kühnau er leder af regionernes forhandlingsdelegation. Finansministeriet er dog også involverede i forhandlingerne.
Anders Kühnau er leder af regionernes forhandlingsdelegation. Finansministeriet er dog også involverede i forhandlingerne.Foto: Presse
Ole Nikolaj Møbjerg Toft

Danske Regioner og Praktiserende Lægers Organisation (PLO) er enige om en ting: De kan ikke blive enige om ny overenskomst. Det har begge parter i dag meldt ud.

Forhandlingerne, som har kørt i et halvt år, stopper derfor, oplyser parterne. Lederen af regionernes forhandlingsdelegation, Anders Kühnau (S), angiver økonomien som årsag til sammenbruddet.

”Jeg undrer mig over, at PLO ikke har taget imod det milliard-udspil, vi har lagt på bordet. Det vil ikke være forsvarligt af os i regionerne at strække os endnu længere på økonomien, for vi har ret beset også mange andre vigtige områder i sundhedsvæsenet, der skal prioriteres,” siger Anders Kühnau i en pressemeddelelse.

Uenige om økonomien
Formanden for landets 3500 praktiserende læger, Christian Freitag, bekræfter, at det er økonomien, der skiller parterne.

”Vi må erkende, at forhandlingerne har stået noget stille de seneste uger. Vi har haft mange emner og idéer på bordet siden november måned, og begge parter har lyttet til hinanden og bevæget sig mod hinanden. Alligevel må vi nu konstatere, at der er en relativt lille, men alligevel afgørende uenighed om den økonomi, der skal til for, at vi kan indgå en aftale,” siger PLO’s formand Christian Freitag i en pressemeddelelse (se faktaboks).

PLO håber, at forhandlingerne på et senere tidspunkt kan blive genoptaget. Danske Regioner peger på, at den nuværende aftale indtil videre kørere videre.

PLO’s formand sagde dog allerede i sidste uge, at PLO var blevet truet af regionerne med, at regeringen ville lave et lovindgreb, hvis ikke lægerne nærmerede sig regionernes tilbud.

Mulighed for konflikt
Ifølge regionerne har man i forhandlingerne, hvor Finansministeriet er involveret, tilbudt PLO en samlet investering i almen praksis på 1,8 milliarder kroner fra 2018-2020.

Hvis parterne ikke kan blive enige snart, kan forhandlingerne ende i en konflikt, hvor enten de praktiserende eller regionerne opsiger overenskomsten. Hvad der så sker, er uvist. Regeringen kan lave et lovindgreb på området, eller danskerne kan i konfliktperioden skulle betale for at gå til læge, for så senere at få pengene refunderet hos det offentlige.

I 2013 var PLO og det offentlige på randen af en konflikt. Et lille flertal i PLO-beslutningsorgan besluttede dog at acceptere Thornings-regeringens lovindgreb.

Dokumentation

DET SKRIVER PLO: 

Pressemeddelelse om overenskomstforhandlinger vedrørende almen praksis Praktiserende Lægers Organisation (PLO) og Regionernes Lønnings- og Takstnævn (RLTN) har i seks måneder forhandlet om en ny overenskomst for almen praksis.

Parterne må med beklagelse konstatere, at det trods enighed om en lang række nye initiativer vedrørende arbejdet i almen praksis ikke er lykkedes at nå til enighed om aftalens økonomi. Der er derfor ikke aftalt flere møder.

PLO håber, at forhandlingerne på et senere tidspunkt kan blive genoptaget.

”Vi må erkende, at forhandlingerne har stået noget stille de seneste uger. Vi har haft mange emner og idéer på bordet siden november måned, og begge parter har lyttet til hinanden og bevæget sig mod hinanden. Alligevel må vi nu konstatere, at der er en relativt lille, men alligevel afgørende uenighed om den økonomi, der skal til for, at vi kan indgå en aftale,” siger PLO’s formand Christian Freitag.

”Det er selvfølgelig problematisk, at vi ikke er blevet enige om en aftale. Vi mener, det er vigtigt, at vi får afløst den nuværende overenskomst med en ny aftale, der forholder sig til de store udfordringer, der både er og vil komme i vores del af sundhedsvæsenet.”

”Vi har i forhandlingerne haft nogle meget ambitiøse planer i spil – planer, der vil styrke almen praksis’ rolle i hele sundhedsvæsenet, herunder aflaste det pres, der er og vil komme på vores sygehuse og i den kommunale sektor. Det er planer, der stiller store krav til de praktiserende læger og ikke mindst vores personale, men det er også planer, der skal ledsages af betydelige økonomiske investeringer, hvis de skal realiseres. I den sidstnævnte del må vi erkende, at vi har haft vanskeligt ved at finde hinanden.”

”De praktiserende læger er naturligvis klar til at genoptage dialogen og forhandlingerne på et senere tidspunkt,” understreger Christian Freitag.

Fakta:

Forhandlingerne om fornyelse af den nuværende overenskomst for almen praksis er foregået på uopsagt grundlag. Det betyder, at hvis RLTN og PLO ikke når til enighed om en ny overenskomst, fortsætter de nuværende vilkår uændret. Overenskomsten kan opsiges med seks måneders varsel af begge parter.


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00