Læger, patienter og industri roser prioriteringsaftale

TILBAGEBLIK: Politikernes enighed om syv principper for prioritering af sygehusmedicin fremhæves som folketingsårets bedste begivenhed af både patienter, industri og Lægeforeningen. Derimod er der kritik af regeringen for ikke at have sikret fremskridt for psykiatrien og forebyggelse.

Lægeforeningen mener, at genindførelsen af behandlingsgarantien på 30 dage, er det forgangne folketingsårs dårligste lovforslag. 
Lægeforeningen mener, at genindførelsen af behandlingsgarantien på 30 dage, er det forgangne folketingsårs dårligste lovforslag. Foto: ft.dk
Ole Nikolaj Møbjerg Toft

Vi savner fortsat, at psykiatrien for alvor bliver løftet. Det handler både om kultur og penge. 

Camilla Hersom
Formand for Danske Patienter

Danske Regioner og Lægeforeningen har været dybt uenige med blandt andet Danske Patienter og Lægemiddelindustriforeningen om, hvor meget prioriteringsskruen skal strammes i det danske sundhedsvæsen.
Men de fire organisationer er dog helt enige om, at folketingsårets største lyspunkt er, at samtlige partier på Christiansborg i april blev enige om syv principper for den fremtidige prioritering af sygehusmedicin. Det baner vejen for, at Danmark får sin egen bløde version af de prioriteringsmodeller, man ser i blandt andet Norge, Tyskland og England.

”Det er meget positivt, at folketingspolitikerne bredt anerkender, at prioritering i sundhedsvæsenet er et grundvilkår, og at det er bedre med en åben proces end den uigennemsigtige og skæve måde, som det foregår på i dag,” siger Lægeforeningens formand Andreas Rudkjøbing.

Danske Regioners formand, Bent Hansen, er enig.
”Der var tale om godt politisk håndværk udført i erkendelse af behovet for en grad af prioritering i sundhedsvæsenet. Vi inddrager nu principperne i arbejdet med Medicinrådet, som, vi venter, begynder sit arbejde i begyndelsen af næste år,” siger Bent Hansen (S), formand for Danske Regioner.
Lægeforeningen efterspurgte i den foregående prioriteringsdebat, ligesom Danske Regioner, en større skelen til prisen i forhold til medicinens effekt. Modsat ønskede Lægemiddelindustriforeningen, Lif, og Danske Patienter ikke lige så stort fokus på pris i forhold til medicinens effekt, hvis ikke der findes andre lægemidler, der er lige så gode.
Men også Lif og Danske Patienter fremhæver landspolitikernes prioriteringsprincipper.

0:000:00