Løhdes stenede vej mod et forlig om Kræftplan IV

ANALYSE: Sundhedsminister Sophie Løhde får brug for en stor portion politisk behændighed, hvis hun skal få regeringens sundhedspolitiske kronjuvel - Kræftplan IV - helskindet igennem de kommende forhandlinger.

Sundhedsminister, Sophie Løhde, mangler opbakning på især tobaksområdet i forhandlingerne om Kræftplan IV.
Sundhedsminister, Sophie Løhde, mangler opbakning på især tobaksområdet i forhandlingerne om Kræftplan IV.Foto: Liselotte Sabroe/Scanpix
Ole Nikolaj Møbjerg Toft

Sagt med det samme. Regeringens store sundhedspolitiske prestigeprojekt, forslaget til Kræftplan IV, er generelt kommet godt fra start. Kræftplanen er dog langt fra nogen walk-over for regeringen.

Men hvis vi starter med medvinden, så har aktørerne på sundhedsområdet, hvis vi ser bort fra forebyggelsesområdet, generelt været positive overfor regeringens forslag til Kræftplan IV. Kræftens Bekæmpelse kalder ligefrem planen for et pletskud. Også det parlamentariske flertal i blå blok, der ventes at skulle levere mandaterne til planen, har talt pænt om de overordnede prioriteringer i planen, der fokuserer på en række hovedområder.

Groft kan de opdeles i to lunser: Større behandlings- og udredningskapacitet til de stadig flere kræftpatienter. Og så en lang række forskellige nye tiltag eller forbedringer af eksisterende tilbud inden for bedre sammenhæng, rehabilitering, lindring af senfølger og palliation samt forebyggelse.

0:000:00