Løkke vil bekæmpe sundhedsvæsenets Bermuda-trekant

ÅBNINGSTALE: Statsministeren lovede bedre sammenhæng for patienterne, når de cirkulerer rundt mellem store sygehuse, kommuner og hos de praktiserende læger. Samtidig reagerede han også på den løbende debat om sundhedsvæsenets mangler.

Foto: /ritzau/Jens Dresling
Ole Nikolaj Møbjerg Toft

Det skal være slut med, at patienterne kommer til skade i sundhedsvæsenets Bermuda-trekant: internt på de store sygehuse og fra sygehusene til de praktiserende læger og kommunerne. Det var et af de centrale budskaber i statsminister Lars Løkke Rasmussens (V) åbningstale ved Folketingets åbning, tirsdag.

”Jeg bliver selv både vred og bekymret, når mange ældre og kronikere kommer i klemme mellem sygehus, kommune og egen læge. I en tid med specialisering og supersygehuse er det ekstra vigtigt, at vi også tager hånd om det enkelte menneske helt tæt på,” sagde statsministeren blandt andet.

Opgaven med at ødelægge den såkaldte Bermuda-trekant har statsministeren allerede lagt over på innovationsminister Sophie Løhde (V) og sundhedsminister Ellen Trane Nørby (V).

Dokumentation

Det sagde Løkke om sundhed i sin skriftlige tale

Tag sundhedsområdet. Der er sket en del, siden jeg blev sundhedsminister i 2001. På sygehusene er der ansat 5.100 flere læger. Og lige så mange flere sygeplejersker – 5.100. Det svarer til, at der hver eneste dag – undtagen om søndagen – i gennemsnit er ansat én læge og én sygeplejerske mere. I gennemsnit 6 ekstra læger og 6 ekstra sygeplejersker om ugen. Så vi i dag har flere ansatte og bruger flere penge til sundhed end nogensinde før. Så kan man jo godt få den tanke: Hvor er alle de varme hænder og de mange penge blevet af?

De er blandt andet gået til at udføre tæt på 300.000 flere operationer. Til at halvere ventetiden til operationer. Til markant bedre kræftbehandling. Så langt flere overlever en kræftsygdom. Det er godt. Er det godt nok? Nej, det bliver det aldrig.

Den enkeltes behov kan blive glemt og klemt i et virvar af systemer. Det er ulykkeligt for borgeren. Demotiverende for medarbejderen. Vi skal gøre det bedre. I begyndelsen af næste år vil regeringen derfor præsentere en sammenhængsreform. Jeg bliver selv både vred og bekymret, når mange ældre og kronikere kommer i klemme mellem sygehus, kommune og egen læge. I en tid med specialisering og supersygehuse er det ekstra vigtigt, at vi også tager hånd om det enkelte menneske helt tæt på.

Regeringen vil i det nye folketingsår også komme med et udspil til et nært og sammenhængende sundhedsvæsen for især de ældre og de kronisk syge. Fællesskabet skal være der for os, hvis vi bliver syge, og når vi bliver gamle.


0:000:00