Debat

Medicoindustrien: Europa suger innovationen ud af Life Science

DEBAT: Der er behov for, at Finansministeriet gennem Økonomiaftalerne med regioner og kommuner indbygger incitamenter til at satse mere på værdiskabelse og innovation, skriver Peter Huntley, direktør i Medicoindustrien.

Foto: Pressefoto
Henrik Axel Lynge Buchter
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Peter Huntley 
Direktør i Medicoindustrien

For nyligt kritiserede Lundbecks forskningschef Anders Gersel Pedersen ”regnearkstænkningen” blandt de europæiske indkøbere for at kvæle den medicinske udvikling ved ikke at investere i nye lægemidler.

Hvis indkøb satser for meget på me-too produkter, der kopierer originalproducenterne, så udtørrer det originalproducenternes muligheder for at gå forrest.

Lundbeck A/S nævner, at sådan agerer europæisk medicinalindkøb, hvorimod indkøb i USA i højere grad satser på at støtte innovation.

Fakta
Deltag i debatten!
Send en mail til [email protected]

Situationen for indkøb af medicinsk udstyr kan meget vel være på vej i samme uheldige retning.

Indkøbsfællesskaberne Amgros og SKI bryster sig med det store besparelsesmål, som opnås, og det er såmænd i hele samfundets tjeneste, at der udvises godt offentligt købmandskab.

Vi kan gøre det bedre, og Finansministeriet har kortene på hånden, hvis de vil spille dem.

Peter Huntley, direktør i Medicoindustrien

Det store spørgsmål er dog, hvordan besparelsen opnås.

Der fokusere på indkøbspris
Sker besparelsen ved at originalproducenternes nyeste teknologier og produkter fravælges til fordel for kopiprodukter, så vil det have to langsigtede konsekvenser.

For det første vil køb af et kopiprodukt ofte byde på mindre værdiskabelse for behandlingen end nyeste teknologi, hvorved omkostningerne til behandlingen vil stige et andet sted i sundhedsvæsenet. Der fokuseres ikke på værdibaseret indkøb, men på indkøbspris.

For det andet sker der en ubalanceret præmiering af kopiproducenter på bekostning af de originalproducenter, som vi grundlæggende er glade for og ønsker at støtte, fordi det reelt er dem,  som leverer morgendagens teknologi og værdiskabelse. Indkøb kapitaliserer på gårsdagens teknologi og undlader at investere i fremtidens teknologi.

Dermed ikke sagt, at valg af kopiprodukter ikke i nogle tilfælde kan være det mest fordelagtige indkøb.

Det uheldige er blot, at indkøbsfællesskaberne og Finansministeriet helt ensidigt måler på besparelsen ved indkøb uden at måle på værdiskabelsen og værdien af nyeste teknologi og produkter lanceret af virksomheder, der reelt præsterer et stykke innovationsarbejde.

Der er behov for, at Finansministeriet gennem økonomiaftalerne med regioner og kommuner indbygger incitamenter til at satse mere på værdiskabelse og innovation. Dette sker desværre ikke i dag, hvor besparelsesmål er eneste måltal.

Ved at introducere måltal for værdiskabelse og innovation kan sundhedssektoren opnå øget effektivisering og bedre behandlingskvalitet – samtidig med at Danmark bliver et spændende sted for Life Science industrien at placere sig.

Vi kan gøre det bedre, og Finansministeriet har kortene på hånden, hvis de vil spille dem.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Peter Huntley

Afgående direktør, Medicoindustrien (15/6-24), formand, National Association Council, bestyrelsesmedlem, MedTech Europe
civilingeniør (DTU 1982), ph.d. (DTU 1986), hd i finansiering (CBS 1988), young managers program (Insead 1991)

0:000:00