Minister: Tandlægekæders hemmelige kontrakter bekymrer mig

KÆDER: Tandlægekæders hemmelige kontrakter, der skaber tvivl om, hvorvidt det er tandlæger, der bestemmer på klinikkerne, vækker bekymring på Christiansborg. Sundhedsminister Ellen Trane Nørby (V) har krævet sagen undersøgt. Tandlægeformand efterspørger lovgivning om ejerforhold i tandplejen.

Foto: Rådet for Den Europæiske Union
Lise-Lotte Skjoldan

Det er en tandlæge, der ejer en tandlægeklinik.

Sådan har det været i 100 år, lyder det fra formand for Tandlægeforeningen Freddie Sloth-Lisbjerg, og det er der ikke tidligere blevet sat spørgsmålstegn ved.

Men i løbet af de seneste par år har der været en udvikling på tandlægeområdet, hvor flere og flere klinikker slås sammen i store kæder som for eksempel Dentist.dk og Godt Smil, der begge har over 20 klinikker under sig.

Dokumentation

Sagen kort
Tandlægekæden Dentist.dk har ifølge Jyllands-Posten erhvervet sig i alt 20 klinikker ved først at opkøbe dem og derefter tilbagesælge 50,1 procent af ejerskabet til den foregående ejer, som er tandlæge. Dermed har kæden kunne sikre, at det primære ejerskab forblev på tandlægefaglige hænder, som tandlæge-overenskomsten foreskriver.

Men der er elementer i de kontrakter, som Jyllands-Posten i juni kom i besiddelse af, der sætter spørgsmålstegn ved, om tandlægerne reelt er selvstændige og har den bestemmende indflydelse i klinikken, mener eksperter ifølge Jyllands-Posten.

Blandt andet hæfter tandlægen kun for 1 procent af et eventuelt underskud - og i den hemmelige allonge tilføjes det, at selv den ene procent hænger tandlægen alligevel ikke på. Samtidig beholder tandlægekæderne langt størstedelen af klinikkens overskud, mens den enkelte tandlæge aflønnes med 40 procent af den personlige omsætning.

Tandlægeforeningen skal godkende, om en tandlæge overholder overenskomsten og kan modtage et ydernummer. Ydernummeret giver ret til at modtage penge fra den offentlige sygesikring.

Men ifølge Jyllands-Posten har Tandlægeforeningen ikke set hverken de kontrakter eller tillægskontrakter, som er indgået mellem kæder og klinikker. Tandlægeforeningen godkender på baggrund af klinikkens vedtægter og en tro- og loveerklæring fra tandlægen om, at han har en ejerandel i klinikken på over 50 procent.

Tandlægeforeningen har nu indbragt sagen for det såkaldte Landssamarbejdsudvalg (LSU), der består af repræsentanter fra foreningen selv og Danske Regioner, og som behandler konkrete sager, hvor der er mistanke om brud på overenskomsten. Også kontrakter fra tandlægekæden Godt Smil er blevet indbragt for LSU.

Kilde: Jyllands-Posten


Altinget logoSundhed
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget sundhed kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00