Novo: Proces om center har været åben og demokratisk

INTERVIEW: Alle vigtige interessenter er blevet hørt frem mod beslutningen om at donere milliarddyre diabetescentre til regionerne, siger Novo Nordisk Fonden. 

Foto: Scanpix
Rasmus Dahl LøppenthinOle Nikolaj Møbjerg Toft

Fonde kan ikke bare sidde på deres eget lille kontor og uddele penge.

Steffen Lüders
Chef for stakeholder relations og kommunikation, Novo Nordisk Fonden

Processen omkring Danmarkshistoriens største fondsgave har ikke været lukket og har heller ikke afmonteret den demokratiske proces ved at køre politikere ud på et sidespor.

Sådan lyder responsen fra Novo Nordisk Fonden oven på den seneste tids debat om etableringen af regionale diabetescentre.

“Der er ikke noget her, der er blevet klappet af inden. Og for vores vedkommende har vi et ønske om, at det her foregår i fuld åbenhed og med involvering af alle dem, der skal høres,” siger chef for stakeholder relations og kommunikation Steffen Lüders og fortsætter.

Dokumentation

Sagen kort

I efteråret 2015 offentliggjorde Novo Nordisk Fonden, at man ville donere 2.8 milliarder til opførelsen af et nyt diabetescenter ved Herlev Hospital.

Siden udvidede man tilbuddet til også at gælde de resterende regioner.

I første omgang blev nyheden modtaget overvældende positivt, men hen over sommeren har flere kritikere udtrykt deres skepsis. Både forskere og Lægeforeningen oplever, at centeret er blevet trumfet igennem i rekordfart. Samtidig frygter man, at et supercenter kan centralisere diabetesbehandlingen og medføre en overprioritering af en enkelt sygdom i sundhedsvæsenet.

Novo Nordisk Fonden afviser kritikken.

Region Hovedstaden har vedtaget, at man gerne vil sige ja tak til gaven, og centeret forventes at være i fuldt vigør i 2021.

I denne uge fulgte Region Syd og Region Midt op, hvor regionsrådene stemte for med overvældende flertal. De to centre, som vil blive tilknyttet universitetshospitalerne i henholdsvis Aarhus og Odense. Man forventer først at have en køreplan for de to centre klar i 2017.


Altinget logoSundhed
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget sundhed kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00