OECD: Danmark har afskaffet sit mest effektive middel mod fedme
Agnete Finnemann Scheel
Ole Nikolaj Møbjerg Toft
Journalist - sundhedspolitisk analytikerAt øge skatten på fed mad er en af de få omkostningseffektive metoder til at reducere fedme på.
Francesca Colombo
Senioranalytiker, OECD
I foråret afleverede OECD en rapport med roser til den danske sundhedspolitik i sundhedsvæsnet. Danmark bliver blandt andet rost for at lukke de små sygehuse og processen bag sammenlægningen.
Men rapporten går ikke i dybden med forebyggelsen herhjemme. Rapportens forfatter Francesca Colombo, der er senioranalytiker på sundhedsområdet i organisationen, har dog i sin research noteret sig afskaffelsen af fedtafgiften og aflysningen sukkerafgiften. Og det går imod OECD’s anbefalinger på området.
Stærk fødevareindustri
”Jeg kan da også forstå, at det sker af andre årsager end at fremme folkesundheden. At øge skatten på fed mad er en af de få omkostningseffektive metoder til at reducere fedme på. Men den type tiltag er politisk ømtålelige, og fødevareindustrien er temmelig magtfuld i alle lande,” siger Francesca Colombo.
Fedt- og sukkerafgiften
Fedtafgiften var en del af Forårspakken under VK-regeringen i 2009, og afgiften trådte i kraft den 1. oktober 2011. Fedtafgift blev i december 2012 afskaffet fra 1. januar 2013 med henvisning til, at den kostede for meget administrativt bøvl og social ulighed.
Sukkerafgiften var i princippet en udvidelse af den allerede eksisterende sukkerafgift. Men udvidelsen blev altså aldrig aktuel.