Debat

Overlæge: Prioriteringen får momentum

DEBAT: Ledende overlæge Hanne Rolighed Christensen hilser det nye Medicinråd, som forventes etableret inden et år, velkommen. Samtidig understreger hun, at vi ikke må glemme baggrunden for sceneskiftet og dermed de mangeårige besparelser, som hospitalerne har været igennem.

"Der er vel ingen, der kan være uenige i, at de penge vi nu engang har, skal bruges til at skabe mest muligt sundhed for borgerne," skriver Hanne Rolighed Christensen.
"Der er vel ingen, der kan være uenige i, at de penge vi nu engang har, skal bruges til at skabe mest muligt sundhed for borgerne," skriver Hanne Rolighed Christensen.
Camilla Kamstrup
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Hanne Rolighed Christensen
Ledende overlæge på Bispebjerg Hospital

Fakta
Giv din mening til kende!
Send et indlæg til [email protected]

Det går hurtigt nu: Et Medicinråd forventes etableret inden et år. Men hvad vil det betyde? Bliver lægemidlerne billigere? Vil tilgængeligheden af nye lægemidler ændres? Hvem skal være formand, og hvem bliver medlemmer? Der har allerede været udtrykt mange bekymringer. Bliver der et B-hold af patienter, der ikke kan få den bedste medicin?

Baggrunden for sceneskiftet
Men vi må ikke glemme baggrunden for dette sceneskift. På grund af mangeårige besparelser på hospitalerne har B-holdet været de "usynlige" patienter, hvis behov for bedste pleje og behandling, uden nogen form for transparens eller evidens, har været nedprioriteret. Konsekvensen af alle disse besparelser er usynlige, bliver ikke fuldt op og sjældent diskuteret, men de kan påføre betydelige konsekvenser for disse patienters liv og helbred.

Der er vel ingen, der kan være uenige i, at de penge, vi nu engang har, skal bruges til at skabe mest muligt sundhed for borgerne. I det lys hilses dette initiativ velkomment.

Det er imidlertid vigtigt, at beslutningerne afgøres på det mest sobre videnskabelige grundlag, at de er gennemsigtige og ikke holdeplads for letkøbte populistiske meninger.

Hanne Rolighed Christensen
Ledende overlæge på Bispebjerg Hospital

En kattelem til de særlige behov
For også at imødekomme medicinindustriens bekymring for at sætte lægemiddeludviklingen tilbage og forsinke ny effektiv behandling ved, at der eventuelt fravælges dyre behandlinger ved et "nej" til ibrugtagning fra Medicinrådet, er det vigtigt, både af ovennævnte årsager og af rent lægeetiske grunde, at der altid er en kattelem til særlige patienter med specielle behov.

Medicinrådet forventes kun at tage stilling til den generelle anvendelse. Den individuelle undtagelse skal formentlig varetages i regionernes lægemiddelkomiteer.

Det er planlagt, at de kliniske farmakologiske afdelinger skal tages med på råd, men man ved endnu ikke, hvordan dette skal udmøntes. Det er imidlertid vigtigt, at beslutningerne afgøres på det mest sobre videnskabelige grundlag, at de er gennemsigtige og ikke holdeplads for letkøbte populistiske meninger.

Men også at "kattelemmene" ikke bliver til "elefantlemme" og underminerer beslutninger i Medicinrådet. Hvis dette gennemføres, mener jeg, at de tilstedeværende økonomiske ressourcer kan bringe mere lighed i patientbehandlingen og en bedre udnyttelse af de altid for knappe ressourcer.

Farvel til gamle dogmer
Det kan være, at man må forlade gamle dogmer eller i al fald udtrykke sig mere nuanceret end med floskler som: 'Alle skal have den bedste behandling' – samtidig med mest mulig sundhed for pengene - uden at definere, hvad den bedste behandling er - og samtidig med forbløffende frejdighed udtale, 'at vi selvfølgelig skal spare'.

Da disse to udsagn er kontradiktoriske, må de modificeres.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00