Debat

Patientforening: KL skal have respekt for handicappede

DEBAT: Personer med handicap beder ikke om mere, end de har behov for. Der er ikke nødvendigvis brug for flere penge, men der er brug for en kulturændring. Det mener Janus Tarp, formand for Ulykkespatientforeningen og Polioforeningen.

Foto: UlykkesPatientForeningen
Lise-Lotte Skjoldan
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Janus Tarp
Formand for UlykkesPatientForeningen og Polioforeningen

Tirsdag begyndte de årlige økonomiforhandlinger mellem KL og Finansministeriet, og drejebogen bliver flittigt fulgt. KL beder om flere penge - alternativt peger de på, at der måske skal ske besparelser. Denne gang peger de så på handicapområdet. Tilsvarende afviser Finansministeriet kommunernes krav.

KL's formand Martin Damm (V) er blandt andet citeret for at sige, at man skal se på, om de ydelser, som mennesker med handicap modtager, passer til personens funktionsniveau, eller om nogen får for meget.

Uden skyld i funktionsnedsættelse
På den baggrund fristes jeg til at spørge KL, hvem kommunerne skal tilgodese, og hvis udgifter er det i orden at dække? Mennesker med handicap er det åbenbart ikke. Handicappede er uden skyld i deres funktionsnedsættelse, og handicappedes ret til kompensation er direkte afledt af pligten for alle samfund til at udvise respekt og værdighed over for alle mennesker. Handicappede beder ikke om mere end, de har behov for, og det behov dækkes på mange områder knapt nok.

Fakta
Bland dig i debatten!
Har du indspark til sundhedsdebatten på Altinget, så send dit indlæg til [email protected]

Det er slående at se, hvordan mennesker med handicap på den ene side og sagsbehandlere og chefer på den anden oplever mødet med hinanden vidt forskelligt. Her tænker jeg på en GAP-analyse fra 2015 gennemført af Det Centrale Handicapråd. En af årsagerne hertil er på systemsiden den tilgang, medarbejderne møder borgerne med. Den er båret af en kultur, hvor fokus er på rammerne for myndighedens adfærd - manifesteret ved forvaltningslovens regler og god forvaltningsskik samt konkret afspejlet i KL's ønske om andre rammer og regler for støtte til handicappede.

Respekt frem for forvaltningstankegang
Jeg vil have flyttet fokus til den respektfulde og værdighedsbaserede kultur og tilgang, den sociale retssikkerhedslov er udtryk for. Her er dialog, inddragelse og helhed i fokus. Kan vi få talt den kultur op og få den ind under huden samtidig med, vi smider den på socialområdet ubrugelige forvaltningsretlige tankegang ud, er vi godt på vej. Jeg er overbevist om, at det menneskeligt og dermed økonomisk vil være en god investering.

Handicappede er uden skyld i deres funktionsnedsættelse, og handicappedes ret til kompensation er direkte afledt af pligten for alle samfund til at udvise respekt og værdighed over for alle mennesker. Handicappede beder ikke om mere end, de har behov for, og det behov dækkes på mange områder knapt nok.

Janus Tarp
Formand for Ulykkespatientforeningen og Polioforeningen

Vi vil gerne hjælpe kommunerne med deres indsats over for mennesker med handicap. Det er ikke nødvendigvis brug for flere penge, men der er brug for en kulturændring, og det vil vi gerne hjælpe med.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00