PLO: “Vi skal ikke løbe hurtigere, men anderledes”

NY OVERENSKOMST: Udfordringen ved den nye overenskomst er mængden af punkter, mener PLO-formand, Christian Freitag. Han er dog stadig optimistisk i forhold til medlemmernes opbakning.

Årets vigtigste aftale på sundhedsområdet giver lægerne flere penge, mod at lægerne behandler flere patienter og overtager opgaver fra sygehusene.
Årets vigtigste aftale på sundhedsområdet giver lægerne flere penge, mod at lægerne behandler flere patienter og overtager opgaver fra sygehusene.Foto: Ritzau/Joachim Rode

Natten til torsdag bød på en ny og længe ventet overenskomst mellem de praktiserende læger og regionerne.

Den nye overenskomst er et vendepunkt, der signalerer mindre kontrol og mere tillid til de praktiserende læger. Det mener de praktiserende lægers formand, Christian Freitag (PLO). 

Aftalen giver ifølge formanden mere vækst og udvikling efter flere års stilstand. Og han tror på, at han også kan få sine medlemmers opbakning, når de har haft tid til at sætte sig ordentligt ind i aftalen.

Dokumentation

Om aftalen
Praktiserende læger skal på sigt stå for hovedparten af behandlingen af KOL- og diabetes type 2-patienter.

Kontroller af visse kræftsygdomme foretages i almen praksis, ligesom praktiserende læger skal styrke fokus på behovene hos det stigende antal kræftpatienter.

Praktiserende læger får større ansvar for at følge op over for sårbare borgere efter udskrivelse fra hospitalet.

Sygebesøg i borgernes hjem opprioriteres.

Praktiserende læger med mange særligt behandlingskrævende patienter honoreres ekstra ud fra et såkaldt differentieret basishonorar.

Lægedækningstruede områder får en håndsrækning ved, at praktiserende læger i de områder får bedre mulighed for at etablere delepraksis, ansætte læger, som fortsat er under uddannelse, og kompensation ved sygdom og barsel.

Kvalitetsarbejdet i almen praksis styrkes. Ambitionen er, at alle praktiserende læger fremover skal være del af en kvalitetsklynge, som arbejder målrettet med kvaliteten i klinikkerne.

Aftalen løber fra 1. januar 2018 til 31. december 2020.

Økonomi: 
Aftalen betyder flere penge til lægerne. I overenskomstens tredje år vil der være sket en vækst på 660 mio. kroner til lægerne. Pengene går blandt andet til en styrket indsats for kræftpatienter samt patienter med type 2-diabetes og KOL. Samtidig sikrer aftalen, at svage patienter får flere sygebesøg i eget hjem, og at de praktiserende læger får et større ansvar for at følge op på patienter efter udskrivelse fra hospitalet.

Som en del af aftalen indføres et såkaldt differentieret basishonorar til fordel for læger i lægedækningstruede områder og i områder med mange behandlingskrævende patienter. Hensigten er, at det skal forbedre lægedækningen de steder i landet, hvor der i dag er for få praktiserende læger.

 
Kilde: Danske Regioner 


Altinget logoSundhed
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget sundhed kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00