Debat

Professor: Lungesatsningen er ikke ligegyldig

DEBAT: Den tidlige opsporing og forebyggelse af KOL, som de praktiserende læger skal stå for med den nye lungesatsning, er helt afgørende for patienterne og ikke spor spild, skriver Jørgen Vestbo, der er præsident for det europæiske lungemedicinske selskab

Line Jenvall
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Jørgen Vestbo
Professor på University of Manchester og Præsident for det europæiske lungemedicinske selskab, European Respiratory Society (ERS)

Danmark har endelig fået en struktureret lungesatsning, blandt andet med et klart fokus på tidlig opsporing af KOL. Det er dejligt, for der har manglet en plan for, hvordan vi undgår, at KOL først diagnosticeres, når patienterne har tabt halvdelen af deres lungefunktion. 

Det er imidlertid ikke alle, der er glade. Regeringens nye lungesatsning nytter ikke noget, skriver praktiserende læge Thomas Birk Kristiansen

Som jeg læser indvendingerne, er der en sammenblanding af screening, som i parentes bemærket aldrig er vist at virke og ikke er foreslået af nogen, og tidlig opsporing, som faktisk er meget i overensstemmelse med Sundhedsstyrelsens nuværende vejledning, og som er vist at resultere i fund af en nedsat lungefunktion for hver femte lungefunktionsundersøgelse, der udføres. 

Indsatsen nytter
Det er rimeligt at spørge om evidens for effekt af tidlig opsporing, og den ligger ikke lige for. Thomas Birk Kristiansen henviser til anbefalinger, der påpeger, at medicinsk behandling af mild KOL er uden effekt. 

Almen praksis har imidlertid som adelsmærke, at de i årtier har foretaget primær og sekundær forebyggelse. Hvorfor ikke lade det komme KOL-patienterne til gode? 

Intensiveret rygestop og livsstilsændringer i form af motion/rehabilitering og kost-ændringer vil gøre patienterne mere mobile og forebygge komorbiditeter. 

Medicinen kan om nødvendigt komme til senere. 

Undersøgelser har vist, at KOL-patienter reducerer deres fysiske aktivitet meget tidligt i forløbet, og vi ved, at vi selv ved såkaldt tidlig opsporing finder mild KOL hos under 50 procent af patienterne. Resten har allerede moderat og svær sygdom. 

Det handler om forebyggelse
Der er evidens for, at tidlig opsporing giver bedre overlevelse af for eksempel kræftsygdomme og hjerte-kar sygdomme. Har Vorherre mon besluttet sig for, at lige netop KOL skal være en sygdom, hvor man ligeså godt kan vente med at sætte ind, til patienterne er invaliderede?

Som lungemediciner med mange års erfaring med KOL-patienter, håber jeg, at almen praksis vil være med til en bedre indsats for, at patienter med mild KOL ikke bliver mere syge, og gøre alt, hvad vi kan, for at de kan få det så godt som muligt uden medicin. 

Det handler ikke om at sygeliggøre raske mennesker. Det handler om primær og sekundær forebyggelse, som kun kan gøres godt i almen praksis. 

Kom nu ind i kampen!

 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00