Debat

Psykiater: Ny institutionsform hindrer ikke drab

DEBAT: Formand for Danske Regioners Bent Hansens forslag om en ny type psykiatrisk institution, der har beføjelser til at udøve tvang og har til formål at aflaste bosteder, er mærkværdigt, mener speciallæge i psykiatri Karin Garde. De drab, man har set på bosteder på det sidste, skyldes systematisk forringelse af adgang til lange indlæggelser, påpeger hun.

<b>Bland dig i debatten!</b><br>Har du indspark til Altingets sundhedsdebat, så send dit indlæg til lls@altinget.dk
Bland dig i debatten!
Har du indspark til Altingets sundhedsdebat, så send dit indlæg til [email protected]
Foto: colourbox
Lise-Lotte Skjoldan
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Karin Garde
Speciallæge i psykiatri

Tak for et glimrende indlæg fra Hans Henrik Ockelmann i Altinget 27. april med titlen "Tvang i psykiatrien – omsorg eller overgreb?"

I Politiken 29. april citeres Danske Regioners formand, Bent Hansen, for et forslag om oprettelse af en ny type psykiatrisk institution, som har beføjelser til at udøve tvang. Denne institutionstype skal aflaste bostederne for de mest syge, misbrugende og voldelige beboere.

Det er mere end mærkværdigt, at der, begrundet i de seneste tragedier på bostederne, seriøst foreslås en hybrid. Når det er gået så galt, som det er, med drabene som toppen af isbjerget, har det jo sin forklaring i den systematiske forringelse af adgangen til tilstrækkelig lange indlæggelser for de patienter, der har behov derfor, båret af en ideologi om, at psykiatrien fortrinsvis skal være ambulant.

Fakta

Udskrevet i uændret tilstand
Liselott Blixt, sundhedsordfører for Dansk Folkeparti, udtrykker det kort og klart i Politiken i dag: "Vi ser alt for mange psykisk syge, som ikke er færdigbehandlet på de psykiatriske afdelinger, og som har brug for meget mere tid. I gamle dage havde vi afdelinger, hvor man lå i længere tid. Hvor man kunne rekreere, være en del af en længere behandling og et pædagogisk forløb. Det har man ikke i dag, hvor man kommer meget hurtigt ind og meget hurtigt ud."

Dette sidste udsagn illustrerer forløbet forud for drabet på Lindegården, hvor gerningsmanden blev udskrevet i uændret tilstand, dagen efter at han var blevet tvangsindlagt.

Det er mere end mærkværdigt, at der, begrundet i de seneste tragedier på bostederne, seriøst foreslås en hybrid. 

Karin Garde
Speciallæge i psykiatri

Løsning for længst opfundet
Det har ingen mening at opfinde en ny institutionstype, når det, der er brug for, for længst er opfundet: nemlig velfungerende psykiatriske afdelinger, som kan anvende psykiatriloven, når det gøres nødigt, og som har den sundhedsfaglige ekspertise, som skal til over for denne patientgruppe.

Det er sundhedsvæsenets forpligtelse at genoprette muligheden for tilstrækkelig behandling af de sygeste, efter at konsekvenserne af en verdensfjern ideologi er kommet for en dag. Det vil indebære genoprettelse af afdelinger med langtidsfunktion, hvis de ansvarlige på området tager deres ansvar for at nedbringe den massive stigning i kriminalitet, misbrug og vold alvorligt. Og Bent Hansens forslag udgør en underkendelse af betydningen af psykiatrifaglig indsats.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00