Debat

Psykiatrifonden: Hvor er psykiatrien i de nye sundhedsmål?

DEBAT: De nye sundhedsmål, som blev lanceret fredag i sidste uge, bliver omtalt med ord som "kvalitetsløft" og "ambitiøse". Det er de også – når det handler om fysisk sygdom, men der mangler fokus på psykiatrien. Det mener formand for Psykiatrifonden Anne Lindhardt.

De nye sundhedsmål er udmærkede, når det gælder fysiske sygdomme, men psykatrien er blevet glemt, mener formand for Psykiatrifonden Anne Lindhardt.
De nye sundhedsmål er udmærkede, når det gælder fysiske sygdomme, men psykatrien er blevet glemt, mener formand for Psykiatrifonden Anne Lindhardt.Foto: Psykiatrifonden
Lise-Lotte Skjoldan
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Anne Lindhardt
Psykiater og formand for Psykiatrifonden

Fredag i sidste uge lancerede sundhedsministeren, KL og Danske Regioner otte sundhedsmål. I enslydende pressemeddelelser skriver parterne, at det handler om kvalitetsløft og ambitiøse mål. Det handler om, hvor det samlede sundhedsvæsen skal bevæge sig hen til gavn for patienterne.

Psykiatrifonden synes, det er fint, at der kommer ambitiøse mål for sundhedsvæsenet, men vi undrer os over, at psykiatrien er nævnt så sporadisk, som det er tilfældet. Ti steder er psykiatrien nævnt, og alle steder handler det om tvang, ventetid eller garanti for udredning – det er fokus, som vi allerede kender. Men hvor er det nye, nødvendige fokus på psykiatrien – som ikke bliver mindre vigtigt de kommende år?

Udvikling den forkerte vej
Hver femte dansker oplever i løbet af et år symptomer på psykisk sygdom, så psykisk sygdom er helt tæt på i mange danske familier. Statistikken taler for, at det desværre går den forkerte vej i de kommende år, og psykisk sygdom bliver en del af endnu flere familiers hverdag. Samtidig er alle, der har med psykiatri at gøre eller har en holdning til området, i arbejdstøjet efter den seneste tids voldsomme historier om vold og drab på psykiatriske bosteder.

Fakta
Bland dig i debatten!
Har du indspark til debatten på Altinget: sundhed, så send dit indlæg til [email protected]

Et godt, langt liv – også med psykisk sygdom
Der er al mulig grund til at øge kvaliteten i psykiatrien herhjemme, og de nye sundhedsmål får Psykiatrifonden til at efterlyse forpligtende indikatorer for psykiatrien. Det er især en tydelig mangel to steder: Det første er den del af de nye mål, der handler om overlevelse og patientsikkerhed. Det andet er det, der handler om flere sunde leveår i befolkningen.

Vi ved, at mennesker med alvorlige psykiske sygdomme dør 15-20 år tidligere end andre, og at de ofte har en lang periode med dårlig livskvalitet. Her bør politikerne sætte massivt ind med særlig støtte til en sundere livsstil og måle på, om der sker forbedringer. En af de mange muligheder er sundhedsfremmende aktiviteter som en integreret del af behandlings- og recoverytilbuddene i regioner og kommuner, så mennesker med psykisk sygdom kan blive raske eller leve et godt og langt liv med deres sygdom. De indsatser skal også findes på de bosteder, som i dag er nødlidende.

Ti steder er psykiatrien nævnt, og alle steder handler det om tvang, ventetid eller garanti for udredning – det er fokus, som vi allerede kender. Men hvor er det nye, nødvendige fokus på psykiatrien – som ikke bliver mindre vigtigt de kommende år?

Anne Lindhardt
Formand for Psykiatrifonden

Invitation til videreudvikling
De otte sundhedsmål er udmærkede som overordnede målsætninger, men de handler mest om de fysiske sygdomme. Så kan man indvende, at psykisk sygdom er underforstået i de nye mål – når målene er henvendt til ”patienter”, er det alle patienter, og ikke kun nogle.

Men Psykiatrifonden mener, at omfanget af familier, der lever med psykisk sygdom helt tæt på herhjemme er så stort, at det er svært at forstå, hvorfor de psykiske sygdomme ikke er nævnt tydeligere i de nye sundhedsmål, end de er. Vi stiller os gerne til rådighed for en videreudvikling.

Målene kan ses her.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Anne Lindhardt

Fhv. formand, Psykiatrifonden, fhv. centerchef, Psykiatrisk Center København
cand.med. (Københavns Uni. 1973), speciallæge i psykiatri

0:000:00