Receptkrav på smertestillende giver færre selvmordsforsøg

NYE TAL: Eksperter vurderer, at kravet om recept til store pakker smertestillende piller af panodil-typen ser ud til markant at mindske antallet af forgiftninger og selvmordsforsøg. 

Foto: Colourbox
Ole Nikolaj Møbjerg Toft

Væsentligt færre selvmordforforsøg og medicinforgiftninger med panodil og andre svage smertestillende piller med aktivstoffet paracetamol. Det ser ud til at være resultatet af, at Sundhedsstyrelsen for et år siden stillede krav om, at pakker med mere end 20 smertestillende piller kun kan købes på recept.

I hvert fald viser tal fra Statens Seruminstitut, at antallet af indlagte med forgiftninger på grund af en overdosis af denne type smertestillende piller i årets første seks måneder faldt med 31 procent i forhold til samme periode året før, hvor recept-kravet ikke var indført.  

Antallet af registrerede selvmordsforsøg med denne type medicin er i de første seks måneder af i år også faldet – og det med hele 58 procent:

Fra 468 selvmordsforsøg i første halvdel af 2013 til 198 i samme periode af 2014. Menneskene bag tallene er primært unge piger.

Fakta
Forgiftninger og selvmordsforsøg med smertestillende
Fald i indlæggelser for forgiftninger fra svage smertestillende piller.

  • 1. halvår 2013: 1.569 Indlæggelser
  • 1. halvår 2014: 1.087 Indlæggelser
Procentvis fald: 31 procent.

Tallene dækker over patienter indlagt med forgiftninger med aktivstofferne paracetamol og acetylsalinsyre. De er solgt under mærker som eksempelvis Panodil, Pinex og Pamol, Aspirin og Treo.

Fald i selvmordsforsøg med svage smertestillende

  • 1. halvår 2013: 468 forsøg
  • 1. halvår 2014: 198 forsøg
Procentvis fald: 58 procent.

Kilde: Statens Seruminstitut og Landspatientregisteret.

Professor Kim P. Dalhoff fra Giftlinjen på Bispebjerg Hospital har svært ved at se, at faldene i selvmordsforsøg og forgiftninger med paracetamol kan skyldes andet end det nu et år gamle receptkrav på pakker med mere end 20 piller.

”Det er første gang i mange år, at man har lavet et tiltag på dette område. Og når vi nu ser et markant fald, som betyder, at vi har haft det laveste antal forgiftninger i ti år, så er det svært at se, hvad det ellers skulle skyldes,” siger Kim Dalhoff, der er ekspert i lægemiddelforgiftninger.

Hans vurdering deles af professor Ebba Holme Hansen fra Institut for Farmaci ved Københavns Universitet, der har set de omtalte tal, og som har fulgt området i en årrække.

Forhindrer akutte selvmordsforsøg
Kim Dalhoff vurderer, at årsagen til faldet skyldes, at man har forhindret primært unge piger i at købe store pakker af de omtalte smertestillende. Og at der i færre hjem nu befinder sig store glas med 100 til 300 piller.

”På den måde kan man forhindre, at en del piger forsøger at begå selvmord med disse piller som akut reaktion. Eksempelvis hvis kæresten har slået op eller andre pludselige psykiske belastninger,” siger Kim Dalhoff.

Han glæder sig over, at det ikke ser ud som om, at de selvmordstruede i stedet har kastet sig over andre og måske farligere stoffer, som nogle frygtede kunne være resultatet af de nye regler.

”Men vi har ikke set stigninger inden for andre forgiftningsområder,” siger Kim Dalhoff.

I Sundhedsstyrelsen har man endnu ikke analyseret de seneste tal og årsagerne til faldet.
 
”Men hvis tallene er korrekte, og tendensen holder fremover, så er det meget glædeligt. Tallene indikerer markante fald i antallet af forgiftninger og selvmordsforsøg. Og det var jo netop meningen med receptpligten for de store pillepakninger,” siger Mette Aaboe Hansen, der er enhedschef i Sundhedsstyrelsens enhed, Lægemidlers Godkendelse og Tilgængelighed.
 
Producent arbejdede for receptkrav
GSK, der producerer panodil, har i mere end et årti arbejdet på at få indført receptkrav på de store pakker med smertestillende.

Hos GSK, der en af verdens største producenter af medicin, er man derfor svært tilfredse med, at det ser ud som om, at recept-kravet har mindsket antallet af overdoser og selvmordsforsøg.

Det kan virke paradoksalt, når nu virksomheden lever af at sælge mest mulig medicin.

Kommunikationschef i GSK’s danske afdeling, Henrik Kastoft, forklarer dog, at virksomheden har en hel stribe bevæggrunde til at ønsket receptkravet indført.  Også selv om det mindsker salget af panodil.  

”Selvom panodil ikke er det seneste produkt på markedet med paracetamol, så er det ofte panodil, som bliver nævnt, når vi taler unge pigers selvmordsforsøg. På et tidspunkt brugte nogle medier udtrykket panodil-piger,” siger Henrik Kastoft og fortsætter:

”De seneste år har man set stadig flere unge piger forsøge at begå selvmord med denne type medicin. Derfor besluttede vi for år tilbage, at vi ville bidrage til at løse problemet i stedet for at være en del af det - og lobbyere for receptkrav”.

Han fortæller, at Danmark var det sidste sted i verden, hvor GSK sælger medicin, hvor man indtil sidste år kunne gå direkte på apoteket og købe 300 smertestillende piller.  

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00