Regeringen vil belønne læger i yderområder

LÆGEMANGEL: I fremtiden skal praktiserende læger honoreres efter deres patienters behandlingsbehov, foreslår regeringen. Det skal lokke flere læger til yderområderne og udsatte boligområder.

Foto: Keld Navntoft/Scanpix
Emma Qvirin Holst

Der er mangel på læger i socialt udsatte boligområder og i yderområderne.

Det viser ny rapport fra Lægedækningsudvalget

Det problem vil regeringen løse ved at belønne de læger, der slår sig ned i områderne, der har flere patienter med kroniske sygdomme og sociale problemer.

Konkret forslår sundhedsminister Ellen Trane Nørby (V) at honorere de praktiserende læger efter hvilken type behandlinger, deres patienter kræver.

"Der er ingen tvivl om, at det er væsentligt mere krævende, hvis en praktiserende læge har rigtig mange patienter, der eksempelvis har kroniske sygdomme og måske også slås med sociale problemer, end hvis man overvejende har patienter, som er mindre syge,” siger Ellen Trane Nørby i en pressemeddelelse og tilføjer:

”Derfor giver det god mening, at lægerne i højere grad honoreres forskelligt alt efter, hvilke patienter de har i deres praksis.”

Regeringens forslag om en honoreringsmodel er overenskomststof, og derfor kræver det enighed i en ny overenskomstaftale, hvis forslaget skal blive til virkelighed.

Læs også: Her er anbefalingerne til bedre lægedækning

Flere medicinstuderende i Aalborg
Regeringens forslag kommer som følge af en rapport fra Lægedækningsudvalget. Heri har udvalget analyseret den geografiske fordeling af læger og speciallæger i Danmark og lavet 18 anbefalinger, der skal forsøge at løse problemerne med lægemanglen.

”I regeringen er vi klar til at realisere flere af udvalgets anbefalinger. Nu håber jeg, at der også fra politisk side og faglige kredse vil være opbakning til at gennemføre de nødvendige initiativer for at sikre en bedre lægedækning,” siger Ellen Trane Nørby.

Rapporten viser blandt andet, at lægerne i Nordjylland har flest patienter. Det får regeringen til at øge antallet af studiepladser på medicinstudiet på Aalborg Universitet med 50 ekstra årligt. Det træder i kraft med virkning allerede fra sommeren 2017.

”Vi kan konstatere, at der er store problemer i lægedækningen i det nordjyske, og derfor uddanner vi nu flere læger i Nordjylland. Vi kan se, at 71 procent af det første kuld læger fra medicinuddannelsen i Aalborg ønskede at blive i regionen, så jeg mener, at det her er en frugtbar vej at gå,” siger uddannelses- og forskningsminister, Søren Pind (V), i en pressemeddelelse.

Derudover vil regeringen arbejde for, at flere medicinstuderende færdiggør deres studie i Aalborg, Aarhus eller Odense fremfor at skifte til Københavns Universitet i løbet af uddannelsen.

Ros fra Danske Regioner
De 18 forslag fra Lægedækningsudvalget bliver overordnet modtaget godt af Danske Regioner.

Danske Regioner roser blandt andet forslaget om at øge optaget på medicin på Aalborg Universitet, som regeringen også har valgt at følge.

”Det er en god ide at udvide antallet af studiepladser på medicinstudiet og samtidig øge indsatsen for at fastholde de studerende i at færdiggøre deres uddannelse på det universitet, hvor de er blevet optaget. Danske Regioner støtter således en forøgelse af det samlede antal medicinstuderende – og gerne i Aalborg,” siger formand for Danske Regioner, Bent Hansen, i en pressemeddelelse.

Lægedækningsudvalget blev nedsat i begyndelsen af 2016 med formålet om at undersøge, hvordan man kan få en bedre geografisk fordeling af læger og dermed komme lægemanglen til livs i yderområderne i Danmark. Udvalget bestod af repræsentanter fra Danske Regioner, KL, Sundheds- og Ældreministeriet, herunder Sundhedsstyrelsen, Finansministeriet og Lægeforeningen.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Ellen Trane Nørby

Fhv. minister & MF 2007-22 (V), byrådsmedlem, Sønderborg
cand.mag. i kunsthistorie (Københavns Uni. 2005)

Søren Pind

Bestyrelsesformand, Danish Cyber Defence, formand, The Danish Ronald Reagan Society, fhv. uddannelses- og forskningsminister, MF (V)
cand.jur. (Københavns Uni. 1997)

0:000:00