Debat

Region Syddanmark-formand: Patienten i centrum - i stedet for aktiviteten 

DEBAT: Region Syddanmark vil prøve en ny finansieringsmodel af på flere hospitalsafdelinger, fordi der ikke længere kan skrues op for tempoet. Afdelingerne fritages fra pres, for at aktiviteten skal stige, skriver Stephanie Lose (V), regionsrådsformand i Region Syddanmark.

det er vigtigt at understrege, at et opgør med aktivitetsfinansieringen ikke samtidig er et opgør med et ønske om et effektivt og stærkt sundhedsvæsen, skriver Stephanie Lose (V).
det er vigtigt at understrege, at et opgør med aktivitetsfinansieringen ikke samtidig er et opgør med et ønske om et effektivt og stærkt sundhedsvæsen, skriver Stephanie Lose (V).Foto: Pressefoto
Henrik Axel Lynge Buchter
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Stephanie Lose (V)
Regionsrådsformand i Region Syddanmark

Antallet af ambulante undersøgelser på landets somatiske sygehuse er steget markant de seneste år – med 33 procent på seks år. Det viser tal fra Sundhedsdatastyrelsen. 

Det billede kan vi godt nikke genkendende til i regionerne. For presset på sundhedsvæsenet er steget de seneste år. Blandt andet fordi vi har mulighed for at behandle flere, fordi der er flere mennesker med kroniske sygdomme, og fordi der for eksempel er udgifter til ny medicin og teknologi.

Vi har skruet aktiviteten i vejret for at nå det hele, og det er over en årrække lykkedes regionerne at få bugt med de lange ventelister, som tidligere var en stor udfordring. På den måde vidner tallene om, at vi har haft succes med det, vi har gjort.

Fakta
Deltag i debatten!
Send en mail til [email protected]

Kan personalets ressourcer bruges bedre?
Nu er vi dog nået dertil, hvor det ikke længere giver mening blot at skrue tempoet og dermed aktiviteten op. Og selvom ventelisterne er historisk korte, ændrer det ikke på, at der stadig kommer flere patienter ind ad døren på sygehusene - og også vil gøre det i fremtiden.

Vi er derfor nødt til at spørge os selv, om der er andre veje at gå – om personalets ressourcer kan bruges mere hensigtsmæssigt, end de bliver i dag. Udfordringen er dog - sat lidt på spidsen, at vi straffes økonomisk i regionerne, hvis ikke vi vælger en løsning, der får aktiviteten til stige – også selvom den løsning, der skaber mere aktivitet, ikke er den bedste løsning for patienten. 

Vi håber, at vores erfaringer kan være med til at sætte retningen for den fremtidige måde at drive sundhedsvæsenet på.

Stephanie Lose (V), regionsrådsformand i Region Syddanmark

Hvis en sygehusafdeling for eksempel samarbejder med kommunen om at beholde en ældre borger i eget hjem i stedet for at genindlægge hende, stiger aktiviteten på sygehuset ikke. Og når en afdeling tilbyder videosamtaler til diabetespatienter i stedet for gentagne kontrolbesøg, så stiger aktiviteten heller ikke. 

Det mangeårige krav fra skiftende regeringer om stigende aktivitet kan i yderste konsekvens betyde, at regionerne ikke får fuld statslig finansiering, hvis vi vælger løsninger, der ikke skaber mere aktivitet.

Vi er nået dertil, hvor det ikke længere er hensigtsmæssigt.

Vi vil have mest og bedst mulig sundhed for pengene
I Region Syddanmark har vi derfor valgt at sætte et forsøg med en ny finansieringsmodel i gang på en række af vores afdelinger. Forsøget går ud på, at de udvalgte afdelinger bliver underlagt rammestyring med et såkaldt populationsansvar i 2017 og 2018. 

Rammestyring betyder, at hver enkelt afdeling får en fast pose penge i stedet for at blive afregnet for den aktivitet, der er i afdelingen. Med populationsansvar mener vi, at den enkelte afdeling er forpligtet til at undersøge og behandle alle de borgere, der er tilknyttet sygehuset. 

Afdelingen er samtidig forpligtet til at sørge for, at borgerne får den behandling, de har brug for og ret til indenfor ventetidsgarantierne. På den måde er der ikke risiko for, at vi vender tilbage til tidligere tiders lange ventelister. For der må ikke herske tvivl om, at vi står vagt om patientrettighederne.

Men vi skal turde omlægge og frasortere aktivitet, der ikke giver værdi for patienterne, og dermed samtidig skabe grobund for mere og bedre sundhed for pengene. Det bidrager også til at løse nogle af fremtidens udfordringer.

Og hvis vi skal lykkes med det i fremtiden, skal vi fra politisk hold turde sætte vores medarbejdere fri. De skal kunne arbejde med forbedringstiltag, patientrapporterede oplysninger, telemedicin eller tværsektorielt samarbejde, uden at en ensidig økonomisk styring med fokus på aktivitet og produktivitet spænder ben for det.

Med den nye finansieringsmodel fritages afdelingerne fra presset for, at aktiviteten pinedød skal stige. Men det er vigtigt at understrege, at et opgør med aktivitetsfinansieringen ikke samtidig er et opgør med et ønske om et effektivt og stærkt sundhedsvæsen. 

Tværtimod.

Vi og alle vores medarbejdere er dedikerede til at skabe mest mulig og bedst mulig sundhed for pengene. Det er blandt andet derfor, at vi i regionerne tager nye teknologier og metoder i brug, der skaber bedre arbejdsgange, og det derfor, at vi alle arbejder målrettet med at optimere logistikken og mindske spild. Og det vil vi blive ved med.

Sæt kvaliteten og patienten i centrum
Med vores nye model for finansiering vil vi altså give sygehusene incitament til i højere grad end i dag at afprøve nye metoder eller arbejdsgange, som skaber mest mulig kvalitet og værdi for patienten frem for blot at øge aktiviteten. 

Jeg er glad for, at regeringen har tilkendegivet, at vi i regionerne kommer til en åben dør, når det handler om nye finansierings- og styringsformer. Jeg er sikker på, at den diskussion bliver et omdrejningspunkt, når vi mødes til den årlige forhandling om regionernes økonomi. 

Begrebet frihed er i fokus i det nye regeringsgrundlag, og min opfordring til regeringen skal derfor være: Sæt regionerne fri, så vi kan tage nye innovative løsninger i brug og sætte patientens behov i centrum - i stedet for det stramme krav om stigende aktivitet. 

I Region Syddanmark har vi nu sat de første afdelinger fri, og vi håber, at vores erfaringer kan være med til at sætte retningen for den fremtidige måde at drive sundhedsvæsenet på.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Stephanie Lose

Økonomiminister (V), næstformand for Venstre
cand.oecon. (Syddansk Uni. 2006)

0:000:00