Regioner og regering enige om at dele milliard-gevinst ved sygehuse

OVERBLIK: Altinget gennemgår regionernes og regeringens økonomiaftale for 2017. Her er man blandt andet blevet enige i en milliard-strid om de nye supersygehuse, en kræftanalyse og et fortsat pres for at ændre almen praksis.

Regeringen præsenterede økonomiaftalen med regionerne torsdag. Det skete efter forhandlinger til langt ud på natten mellem onsdag og torsdag. 
Regeringen præsenterede økonomiaftalen med regionerne torsdag. Det skete efter forhandlinger til langt ud på natten mellem onsdag og torsdag. Foto: Liselotte Sabroe/Scanpix
Ole Nikolaj Møbjerg Toft
Fakta
Fakta om økonomiaftalen 2017
Med økonomiaftalen er regeringen og Danske Regioner blandt andet enige om følgende: 
  • Øget sygehuskapacitet til udredning og behandling 
    Patenternes rettigheder styrkes, så alle, der henvises til et sygehus, per 1. oktober 2016 får en 30 dages udrednings- og behandlingsret. For at sikre patienterne hurtig udredning og sygehusbehandling er der afsat 300 millioner kroner i 2016 og 450 millioner kroner i 2017 og i årene frem til øget kapacitet. 
     
  • Styrket indsats for ældre medicinske patienter 
    Som led i handlingsplanen for den ældre medicinske patient tilføres regionerne 15 millioner kroner i 2016 og 55 millioner kroner i 2017 til at styrke udgående sygehusfunktioner og 415 millioner kroner til en akutpakke, der skal nedbringe overbelægningen på sygehusene.
     
     
  • Kapacitet på kræftområdet øges 
    Med økonomiaftalen udmøntes 170 millioner kroner årligt fra 2017 til blandt andet øget kapacitet på kræftområdet, så patienter hurtigt kan blive udredt for en kræftsygdom. Det er desuden aftalt, at der skal gennemføres en analyse af regionernes kapacitets- og personaleanvendelse på kræftområdet, så man sikrer, at ressourcerne anvendes bedst muligt til gavn for patienterne. Analysen skal være afsluttet i foråret 2017. 
     
  • Patientansvarlige læger på sygehusene 
    Fra 2017 skal der indføres patientansvarlige læger på sygehusene. Lægerne skal være med til at skabe større sammenhæng i behandlingsforløbene for eksempelvis kræftpatienter og deres pårørende.    
     
     
  • Nationale mål for sundhedsvæsenet 
    Som opfølgning på den politiske aftale om at indføre nationale kvalitetsmål for sundhedsvæsenet vil regeringen, Danske Regioner og KL løbende monitorere målene og udvikle indikatorer, så man kan følge, om sundhedsvæsenet udvikler sig i den rigtige retning.
     
     
  • Indsatsen mod vold på bosteder skal styrkes 
    Regeringen, Danske Regioner og KL er enige om, at der er behov for at styrke indsatsen mod vold på socialpsykiatriske bosteder. Det er derfor blandt andet aftalt, at det skal undersøges nærmere, om man eventuelt kan etablere nye samarbejds- og tilbudsformer regioner og kommuner imellem. 
     
     
  • Effektiviseringsgevinster ved sygehusbyggerier 
    I disse år bygger regionerne med økonomisk støtte fra staten nye, moderne sygehuse, og med de nye sygehuse følger væsentlige effektiviseringsgevinster. Regeringen og regionerne er enige om, at prioritere effektiviseringsgevinsterne til ny sygehusaktivitet i 2017, herunder til at imødegå den demografiske udvikling med flere ældre, patienter med kroniske sygdomme, et stigende antal kræftpatienter med videre.
Kilde: Sundheds- og Ældreministeriet 

Så kom aftalen for regioners økonomi i hus for 2017. Regeringen melder om et løft til regionernes drift på 500 millioner i forhold til året før. Lægeforeningen og Dansk Sygeplejeråd angiver det til at være 200 millioner, og Danske Regioner angiver aftalens løft til at være 140 millioner. Uanset hvilket beløb, der er det mest rigtige, så står en ting klart for regionerne. Den mere velpolstrede aftale for 2016 var en forhånds-kannibalisering af den nye aftale for 2017. Med mindre finansminister Claus Hjort Frederiksen (V) altså har gemt en ordentligt sjat penge i foret til efterårets finanslovforhandlinger – men mere om det senere.

Ikke alt var dog skrumpet i aftalen. Regionerne får igen i år rekordmange penge, 7,2 milliarder, til anlæg af sygehuse og nyt udstyr.

Læs: Ny aftale: Regionerne får et lille løft

0:000:00