Samarbejdsproblemer skaber dårlig og farlig psykiatri

PSYKIATRI: Dårligt samarbejde mellem regioner, kommuner og institutioner har alvorlige konsekvenser. Ombudsmandens kulegravning er stærkt tiltrængt, mener socialpsykiatriske institutioner.

Ombudsmanden har sat sig for at undersøge, om samarbejdet mellem de kommunale boltilbud og regionale psykiatriske afdelinger er i orden. Her Risskov Psykiatrisk Hospital.
Ombudsmanden har sat sig for at undersøge, om samarbejdet mellem de kommunale boltilbud og regionale psykiatriske afdelinger er i orden. Her Risskov Psykiatrisk Hospital.Foto: Jens Thaysen/Scanpix
Søren Elkrog Friis

Det halter ofte alvorligt med samarbejdet mellem regionernes 'lukkede' psykiatriske afdelinger og de socialpsykiatriske bosteder i kommunerne.

Sådan lyder det fra flere af de selvejende og private socialpsykiatriske institutioner.

Her vækker det derfor glæde, at Folketingets Ombudsmand i sidste uge udnævnte socialpsykiatrien til et særligt fokusområde i 2017.

Læs også: Ombudsmanden zoomer ind på sikkerhed i psykiatrien

Når en borger flytter fra én region til en anden, kan det ofte få den konsekvens, at hele behandlingstrategien falder fra hinanden

Lone Lundsgaard
Centerchef i OK-Fonden

Ombudsmanden vil dels kigge beboernes sikkerhed grundigt efter i sømmene, og samtidig undersøge, om der er problemer i samarbejdet mellem botilbuddene og de psykiatriske afdelinger.

Det sidste hersker der ikke tvivl om hos Henrik Sven Sørensen, der er administrerende direktør i Psykiatri Plus, som blandt andet driver to private botilbud for psykisk syge i Odsherred og Kolding.

"Der er sådan set en fin dialog, når man først får sat sig ned foran hinanden. Desværre er det vores oplevelse, at det alt for ofte sker, at man aldrig får samlet den relevante gruppe af fagprofessionelle, som i fællesskab kan tage stilling til, hvad der er bedst for borgeren," siger han.

Skaber flere svingdørspatienter
Ifølge Henrik Sven Sørensen og flere andre aktører i socialpsykiatrien trækker samarbejdsvanskelighederne alvorligt ned i kvaliteten i psykiatrien.

"Konsekvensen er, at man skaber flere svingdørspatienter," siger han.

Baggrunden for Ombudsmandens særlige tilsyn er de seneste års mange tilfælde af drab, vold og overgreb på de socialpsykiatriske botilbud.

Lone Lundsgaard er centerchef i OK-Fonden, som driver syv forskellige socialpsykiatriske botilbud. Hun mener, at mangelfuldt samarbejde på tværs af regionerne udgør et stort problem.

"Vi har en kæmpe hurdle i forhold til regionernes samarbejde på tværs. Når en borger flytter fra én region til en anden, kan det ofte få den konsekvens, at hele behandlingstrategien falder fra hinanden," siger hun.

Dansk Erhverv: Bedre samarbejde kan løfte hele området
Dansk Erhverv repræsenterer en række af de store socialpsykiatriske tilbud, og mærker den store frustration blandt medlemmerne over det problemfyldte samarbejde.

"Vi hører ofte om besværlige overgange i forhold til regionernes behandling af borgere. Et bedre og tydeligere samarbejde, eksempelvis samarbejde om forebyggelse eller om kompetenceløft vil kunne løfte hele området. Derfor er ombudsmandens undersøgelse og temabesøg i 2017 helt afgørende," siger velfærdspolitisk chef Rasmus Larsen Lindblom.

Selveje Danmark er brancheorganisation for de selvejende velfærdstilbud under Dansk Erhverv. Her opfordrer branchedirektør Jon Krog konkret til, at man så hurtigt som muligt, og allerede ved indskrivningen i psykiatrien, i kommunen laver en plan for, hvad der skal ske, når borgeren udskrives.

"Hvis borgeren ikke kan klare sig selv, så nytter det jo ikke blot at udskrive vedkommende til sin egen lejlighed. På det tidspunkt skal vi stå klar med den socialpædagogiske støtte, ellers ender borgeren som yoyo-patient i psykiatrien,” siger han.

Regioner ser frem til objektiv tredjehånsvurdering
Charlotte Fischer (R) er formand for Psykiatri- og Socialudvalget i Danske Regioner, og erkender, at det kniber med samarbejdet i psykiatrien.

"Det er en udfordring at sikre en god sammenhæng i psykiatrien, hvor man er skarp på snitfladerne mellem regionalt og kommunalt niveau. Så det er super fint, at der bliver sat fokus på, hvordan man kan forbedre samarbejdet," siger hun.

Mens kommunerne hyppigt kritiserer regionerne for at udskrive patienter for tidligt, fastholder regionerne, at ingen har gavn af at ligge i en hospitalsseng længere end højst nødvendigt.

Charlotte Fischer ser derfor frem til en mere objektiv afdækning fra ombudsmanden.

"Vi har jo alle sammen vores interesser og forskellige ståsteder i debatten. Ombudsmandens redegørelse kan blive en tiltrængt objektiv trejdehåndsvurdering," siger hun.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Charlotte Fischer

Leder, Policy-sektionen, Science, Københavns Universitet, fhv. direktør, sundhedssektoren, Oxymoron Communications
cand.mag. i fransk, samfundsfag og retorik (Københavns Uni. 1990)

Rasmus Larsen Lindblom

Chefrådgiver, DGI
cand.scient.pol. (Aarhus Uni. 2006)

0:000:00