Debat

Speciallæger: Moderniseringer giver bedre behandling til flere patienter

DEBAT: Seks moderniseringer i speciallægesektoren har i høj grad løftet den og gjort behandlingen mere effektiv og borgernær, skriver Kirsten Ilkjær, formand for Foreningen af Praktiserende Speciallæger.

GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Kirsten Ilkjær
Formand for Foreningen af Praktiserende Speciallæger

Hvert år kommer 1,8 millioner danskere til undersøgelse eller behandling hos en praktiserende speciallæge. Vi leverer 4,4 millioner konsultationer på et år. Tilfredsheden hos patienterne er markant, og speciallægerne er samtidig et af de mest effektive led i sundhedsvæsenet.

Seks fornyelser i sektoren
Men som praktiserende speciallæger fungerer vi naturligvis ikke som en uafhængig ø i et sundhedsvæsen præget af stor faglig udvikling. Derfor har Foreningen af Praktiserende Speciallæger (FAPS) sammen med Danske Regioner arbejdet intensivt på at forny speciallægesektoren siden 2014.

Vi er nu i fællesskab nået op på at have foretaget en gennemgribende fornyelse af seks lægelige specialer. Det er lidt af en kraftanstrengelse, der er leveret af alle de involverede, og jeg synes, at vi har grund til at klappe os selv lidt på ryggen.

Fakta
Deltag i debatten!
Send en mail til [email protected]

Den første modernisering, der omfattede psykiatrien, trådte i kraft for under to år siden, nemlig 1. juni 2015. Og her pr. 1. april 2017 er specialet dermatologi, det vil sige hudsygdomme, på plads. Derimellem har vi moderniseret øjenspecialet, gynækologi, intern medicin og pædiatri.

Vi har flere mål med moderniseringerne. For det første skal de sikre bedre og mere effektiv behandling til flere borgere. For det andet skal moderniseringerne bidrage til, at speciallægernes indsats styrker det nære sundhedsvæsen og hænger bedre sammen med det øvrige sundhedsvæsen. For det tredje har det været vigtigt at sikre et mere ensartet behandlingstilbud til borgerne i hele landet.

Det er lidt af en kraftanstrengelse, der er leveret af alle de involverede, og jeg synes, at vi har grund til at klappe os selv lidt på ryggen.

Kirsten Ilkjær
Formand, Foreningen af Praktiserende Speciallæger

Tættere samarbejde og borgernær behandling
Det er svært at vælge højdepunkter ud af de mange forbedringer, der er opnået i de seks moderniseringer. Men hvis vi tager den nye aftale vedrørende hudlægerne, vil jeg fremhæve, at den sikrer mere fleksible behandlingsforløb og et tættere samarbejde med de alment praktiserende læger. Det betyder blandt andet, at almen praksis får bedre adgang til hjælp og rådgivning hos specialisterne, så flere patienter kan færdigbehandles hos egen læge. På den måde bidrager den nye aftale til at styrke det nære sundhedsvæsen og sikre borgerne nem adgang til effektiv behandling.

En anden landvinding, som vi har opnået, er, at flere specialer nu kan tilbyde borgernær behandling af allergipatienter. Det er en klar forbedring for disse patienter, som ellers i et behandlingsforløb må rejse frem og tilbage til sygehuset mange gange over flere år.

Intern medicinere og børnelægerne har fået nye vilkår, som betyder, at de kan tilbyde ensartet behandling af høj kvalitet til patienter med allergi. Hudlægerne vil også kunne indgå i et vist omfang.

Den første modernisering vedrørte det psykiatriske speciale, som jeg selv arbejder i til daglig. Her blev vi enige om at indføre nye og mere fleksible behandlingsforløb, der er tilpasset patienternes individuelle behov. Forventningen tilbage i 2015 var, at det med den nye aftale ville blive muligt at behandle ti procent flere patienter med psykiatriske lidelser. Vi kan i dag se, at speciallægerne lever op til forventningerne – og mere til. Det har givet et hårdt tiltrængt løft til et af de mest pressede behandlingsområder i det danske sundhedsvæsen.

Resten af 2017 holder vi pause med moderniseringerne, fordi vi starter overenskomstforhandlinger med Regionernes Lønnings- og Takstnævn (RLTN) i maj måned. Men vi ser frem til at fortsætte arbejdet i 2018 til gavn for det nære og sammenhængende sundhedsvæsen.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Kirsten Ilkjær

Bestyrelsesmedlem, Dansk Psykiatrisk Selskab
speciallæge i psykiatri (2002)

0:000:00