Styrelser siger nej til stemmeret i nyt medicinråd 

PRIORITERING: Stik imod Danske Regioners planer vil Sundhedsstyrelsen og Lægemiddelstyrelsen kun være observatører i det kommende medicinråd. Dermed får styrelserne ikke stemmeret. Ekspert: Det gør rådet mere sårbar over for kritik. 

Lægemiddelstyrelsens direktør, Thomas Senderovitz, forklarer, at styrelsen kun ønsker at få observatørstatus i Medicinrådet, så der ifølge ham ikke kan sås tvivl om styrelsens uafhænighed. 
Lægemiddelstyrelsens direktør, Thomas Senderovitz, forklarer, at styrelsen kun ønsker at få observatørstatus i Medicinrådet, så der ifølge ham ikke kan sås tvivl om styrelsens uafhænighed. Foto: Jesper Ludvigsen/Sundhedsministeriet
Ole Nikolaj Møbjerg Toft

Vi forventer, det bliver en stærkere organisation, som står til at få mere indflydelse på den regionale brug af medicin på sygehusområdet end KRIS og RADS. 

Lisbeth Høgh-Jensen
Enhedschef, Sundhedsstyrelsen

Når det kommende prioriteringsråd, Medicinrådet, åbner dørene 1. januar 2017, bliver Sundhedsstyrelsen og Lægemiddelstyrelsen kun repræsenteret som observatører uden stemmeret. Regionerne havde ellers i sit hidtidige udspil til Medicinrådet lagt op til, at de to styrelser hver ville blive tildelt en plads på linje med de medlemmer, der udpeges af regionerne og af Danske Patienter.

Når Sundhedsstyrelsen ønsker en observatørplads, så skyldes det, at medicinrådet hører under regionerne. Det forklarer enhedschef i Sundhedsstyrelsen, Lisbeth Høeg-Jensen.

”Medicinrådet er regionernes projekt. Derfor er det mere naturligt, at Sundhedsstyrelsen får rollen som observatør end egentligt medlem. Som observatører kan vi stadig koordinere rådets arbejde med styrelsens egne opgaver på området. For eksempel i forbindelse med IRF og udarbejdelsen af de kliniske retningslinjer,” siger Lisbeth Høeg-Jensen.

Dokumentation

Seneste udkast til medlemmer af Medicinrådet

  • To formænd (formandskabet) der udpeges af Danske Regioner.
  • Fem lægefaglige direktører eller cheflæger. Hver region udpeger et medlem.
  • Tre repræsentanter udpeget fra De Lægevidenskabelige Selskaber (LVS).
  • To kliniske farmakologer, der udpeges af regionerne i fællesskab.
  • To repræsentanter udpeget af Danske Patienter.
  • En sygehusapoteker, der udpeges af regionerne i fællesskab.
  • To faglige repræsentanter, der kan udpeges af rådsmedlemmerne angivet i pkt. 4.1.1 – 4.1.6 for en midlertidig periode på to år, hvis rådet finder, at der er behov for at tilføre rådet særlig viden og/eller kompetencer.
  • Ud over ovenstående rådsmedlemmer, kan der udpeges tre observatører:
  • Lægemiddelindustriforeningen (Lif) udpeger en repræsentant fra Lif som observatør.
  • Sundhedsstyrelsen udpeger en repræsentant som observatør.
  • Lægemiddelstyrelsen udpeger en repræsentant som observatør.

Altinget logoSundhed
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget sundhed kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00