Sundhedsfolk kritiserer nyt gebyr til styrelse

TILSYN: Kiropaktorer, Fysioterapeuter og fodterapeuter kritiserer, at de som noget nyt skal være med til finansiere et nyt tilsyns-system. Konservative mener, at kritikerne har en god sag.

Konservative synes det er ulogisk, at eksempelvis en fodterapeut eller en fysioterapeut skal betale det samme tilsyns gebyr som et stort plejehjem.  
Konservative synes det er ulogisk, at eksempelvis en fodterapeut eller en fysioterapeut skal betale det samme tilsyns gebyr som et stort plejehjem.  Foto: Lars Helsinghof /Altinget
Ole Nikolaj Møbjerg Toft

Læger og psykiatere har haft hovedrollerne i de seneste års tilsynsskandaler. Og fremover skal Styrelsen for Patientsikkerhed målrette sit tilsyn efter de områder, hvor der er størst risiko for, at patienter kommer til skade. Det er hjørnestenen i den aftale, sundhedsminister Sophie Løhde (V) før vinterferien indgik med alle Folketingets partier undtagen Radikale Venstre for at undgå fremtidige skandalesager.

Hvor politikerne næsten hele vejen rundt høster ros for selve aftalens indhold, er der hård kritik fra interesseorganisationerne for ikke-lægeligt sundhedspersonale.

Der lægges nemlig op til med aftalen, at også selvstændige ergoterapeuter, fysioterapeuter og fodterapeuter som noget nyt skal betale et årligt gebyr på omkring 2000 kroner til Styrelsen for Patientsikkerhed. Dermed bliver finansieringen af den nye tilsyn ikke målrettet, men spredt ud på langt flere end i dag.   

”Det er mig ubegribeligt, hvis de borgerlige partier ender med at gennemføre denne ekstraskat for små selvstændige erhvervsdrivende som fx fodterapeuter. Ikke mindst når det risikobaserede tilsyn højst sandsynligt aldrig vil komme til at omfatte dem,” siger Tina Christensen, der er formand for Danske Fodterapeuter, der har 1200 medlemmer med egen klinik.

Mig bekendt har der ikke været alvorlige sager eksempelvis fodterapeuter. 

Mette Abildgaard
Sundhedsordfører (K)

Samme gebyr til plejehjem og enkeltmands-praksis
Hun peger på, at der ingen fodterapeuter er på tilsynslisten hos Styrelsen for Patientsikkerhed, og at der ingen fodterapeuter er i afgørelserne fra Patientombuddet. Hun er samtidig voldsomt kritisk over, at politikerne med de nye gebyrer vil favorisere store hospitaler og offentlige enheder.

Et stort plejehjem vil ifølge aftalen også slippe med 2000 kroner i et tilsynsgebyr, mens et hospital med tusindvis af læger og andre ansatte kun skal betale 10.000, hvilket forholdsmæssigt og patientsikkerhedsmæssigt er lavt.

Dansk Kiropraktor Forening og Danske Fysioterapeuter er også kritiske over for det nye gebyr.

”Jeg har meget svært ved at se det rimelige i, at ministeren forsøger at vælte udgifter over på vores praktiserende. Vi er helt enige i målet om et tilsyn, der sikrer, at man som patient kan have tillid til det autoriserede sundhedspersoner, man søger behandling hos. Men det er en offentlig opgave at stå for det tilsyn,” siger formand Tina Lambrecht. Hun peger på, at det i sidste ende er patienterne, som skal finansiere gebyret ved højere egenbetaling.

Hos Konservative, som er med i det politiske forlig om det nye tilsyn, er man langt hen ad vejen enig med kritikerne fra blandt andet Danske Fysioterapeuter og Danske Fodterapeuter. Ifølge partiets sundhedsordfører, Mette Abildgaard, var partiet også ved at forlade forhandlingerne. Konservative synes ikke, at gebyrerne er rimelige.

”Mig bekendt har der ikke været alvorlige sager eksempelvis fodterapeuter. Og jeg brugte under forhandlingerne oceaner af tid på at få et svar på logikken i gebyrstørrelserne. Jeg kan ikke begribe, hvorfor et plejehjem med mange ansatte skal betale det samme som en enkeltmandklinik,” siger Mette Abildgaard.

Hun understreger dog, at slaget ikke er tabt for at ændre gebyrerne. Blandt andet efter pres fra Konservative, så bliver gebyrstørrelserne først lagt fast efter at have været i høring med det lovforslag, der skal implementere det målrettede tilsyn.

DF og V: Fint med gebyrer
Der er dog ikke borgerlig genklang for at ændre på gebyrstørrelserne, som er aftalt i tilsynspakken.

Dansk Folkepartis sundhedsordfører synes, at det er på tide, at også andre autoriserede sundhedspersoner bidrager til at sikre et bedre tilsyn.

”Fodterapeuter behandler eksempelvis også diabetiske fodsår. Her kan der også begås fejl, der kan have alvorlige konsekvenser for patienterne,” siger Liselott Blixt.

Sundhedsminister Sophie Løhde (V) er på officielt besøg i Saudi-Arabien, men Venstres sundhedsordfører, Jane Heitmann, støtter op om at indføre gebyrer på de grupper af autoriserede sundhedspersoner, der stort set aldrig skader patienter.

”Når man som autoriseret sundhedsperson har med patienter at gøre, følger der både pligter og ansvar med. Derfor skal alle autoriserede grupper inden for sundhedsvæsnet bidrage til det nye og mere risikobaserede tilsyn,” skriver Jane Heitmann.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00