Sundhedsvæsenet i intern kamp om øgede bevillinger

ANALYSE: Der er lagt op til hård armlægning på sundhedsområdet i finanslovforhandlingerne. Sundhed skal konkurrere med ældreområdet. Og så bliver der en kamp om, hvordan man skal fordele sundhedskronerne mellem det regionale og kommunale sundhedsvæsen. Samtidig er der kravene fra DF. 

Foto: /ritzau/Nanna Navntoft
Ole Nikolaj Møbjerg Toft

Med forårets magre økonomiaftale for regionerne kom det ikke som nogen overraskelse, at regeringen i sit finanslovudspil for 2018 har stillet regionerne flere penge i udsigt. I juni måned fik regionerne en aftale med regeringen om 500 millioner kroner mere til det regionale sundhedsvæsen i 2018. Men regionerne skal passe på med at glæde sig for tidligt.

De ekstra 500 millioner, som regeringen vil løfte sundhedsområdet med i finanslovforslaget, er en del af velfærdspulje, som også skal deles med ældreområdet. Først skal regeringen med Dansk Folkeparti i de kommende forhandlinger finde ud af, hvordan den halve milliard skal deles mellem ældre- og sundhedsområdet. På en række områder hænger sundhed og ældreområdet sammen – men ikke på alle. 

Sundhed er andet end sygehuse
Samtidig sagde finansminister Kristian Jensen (V) ved fremlæggelsen af finansloven, at de ekstra penge, der så ender med at være tilbage specifikt til sundhedsområdet, især skal gå til at implementere regeringens lovede løft af det nære sundhedsvæsen. Hvilket vil sige den del af sundhedsvæsenet, der ligger uden for regionernes sygehuse – og dermed budgetter.

Dokumentation

Finanslovforslaget for 2018

  • I økonomiaftalen for 2018 har regionerne fået 0,5 milliarder kroner.
  • I regeringens finanslovsudspil har regeringen foreslået ekstra 0,5 milliarder til deling mellem sundheds- og ældreområdet. Fordelingen mellem sundheds- og ældreområdet er ikke kendt. 
  • Der kommer normalt også penge til sundhedsområdet via satspuljeaftalen.
  • De regionale anlægsudgifter udgør 7,2 milliarder kroner i 2018. Anlægsudgifter er til nybyggeri og vedligeholdelse af sygehusene samt til behandlingsapparatur.
  • Regionernes sundhedsudgifter er - alt efter opgørelsesmetode - på omkring 110 milliarder

Altinget logoSundhed
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget sundhed kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00