TV: Mere brug af sundhedsdata får opbakning i Folketinget

DATA: Det lovforslag, der skal give fagfolk bedre mulighed for at benytte sundhedsdata i deres kvalitetsarbejde, møder støtte i Folketinget. Partierne er dog uenige om kravene til patienternes samtykke. Det skal nu diskuteres. *Præciseret

Henrik Axel Lynge Buchter

Torsdag blev loven om bedre brug af helbredsoplysninger til kvalitetsarbejde behandlet i Folketinget.

Loven bestod af tre ben, og overordnet set var ordførerne positive over for, at fagfolk inden for sundhedsvæsenet skal have bedre mulighed for at gøre brug af helbredsoplysninger i kvalitetsarbejdet.

Det skal give mulighed for i højere grad at kunne lære af de fejl, der sker. De oplysninger, det foreslås at give adgang til i kvalitetsarbejdet, bliver i øjeblikket kun benyttet til at se nærmere på utilsigtede hændelser.

Dokumentation

Resumé af lovforslaget

Ifølge forslaget skal der bl.a. etableres klar hjemmel til - under en række betingelser - at anvende patientjournaloplysninger til brug for den løbende kvalitetsudvikling og kvalitetssikring af sundhedsvæsenet. 

Desuden foreslås det, at der indføres klare og enkle regler for indhentning og videregivelse af helbredsoplysninger m.v. om en afdød patient til brug for Politiets og Styrelsen for Patientsikkerheds vurdering af, om der skal iværksættes retslægeligt ligsyn eller foretages retslægelig obduktion. 

Derudover foreslås det, at procedurer for forældres samtykke til behandling af deres børn forenkles, hvad angår mindre omfattende behandlinger ved den kommunale tandpleje eller ved sundhedsplejerske.

Link fra ft.dk

I lovforslaget står der blandt andet:

"Endelig bemærkes, at de foreslåede regler vil gælde ved indhentning af oplysninger i patientjournaler o.lign. i både regionerne, kommunerne og hos private behandlingssteder, herunder hos praktiserende læger, speciallæger og kosmeti- ske behandlingssteder.

Der foreslås derudover indført regler om patientens mulighed for at frabede sig at oplysninger indhentes, herunder krav til tilkendegivelser herom."


Altinget logoSundhed
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget sundhed kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00