V: Regering på vej mod nyt løftebrud

GARANTI: For to år siden åbnede sundhedsministeren op for, at privathospitaler skulle på banen, hvis udredningsgarantien blev overskredet. Garantien bliver ikke overholdt, og Venstre ser ingen tegn på, at regeringen vil give de ramte patienter fri adgang til privathospitaler.

Foto: colourbox
Ole Nikolaj Møbjerg Toft

Regeringen er på vej til endnu et løftebrud. Det mener Venstre i kølvandet på nyheden om, at udredningsgarantien et år efter dens ikrafttræden stadig ikke bliver overholdt i alle regioner og for alle patientgrupper.

Regionerne har offentliggjort den hidtil mest præcise opgørelse af, hvor mange patienter, der får stillet en diagnose inden for en måned. Og det er der kun 75 procent af patienterne, der gør. Dog kan man ikke se, om patienterne venter længere, fordi de ønsker udredning på et bestemt hospital.  

Hvis regionerne ikke har kapacitet til at udrede patienterne, har regionerne pligt til at finde kapacitet på andre sygehuse eller søge at købe kapacitet på privathospitaler. Men modsat behandlingsgarantien kan patienterne ikke selv finde et privathospital og sende regningen til det offentlige.

Da regeringen skulle have vedtaget loven, der sikrede patienterne udredningsgarantien, der formelt hedder udredningsretten, i Folketinget, åbnede daværende sundhedsminister Astrid Krag (SF) op for, at patienterne kunne få samme ret som patienterne under behandlingsgarantien.

"Viser det sig, at regionerne ikke inddrager privat kapacitet i situationer, hvor det er nødvendigt, vil vi selvfølgelig handle på det. Og så kan konsekvensen udmærket blive, at vi giver patienterne ret til selv at gå til en privat aktør for at blive udredt," skrev Astrid Krag i et svar til Altinget i 2012, inden loven blev vedtaget.

V: Hvad sagde vi?
Venstres Sundhedsordfører, Sophie Løhde, peger på, at Venstre sammen med andre partier og flere eksperter allerede før lovens vedtagelse advarede om, at det ville blive nødvendigt at give patienterne ret til at drage på privathospital, hvis det offentlige ikke kan overholde garantien, ligesom man kender det fra behandlingsgarantien.

 ”Vi sagde, at det ville blive en garanti uden indhold, og nu kan vi med de nye tal fra regionerne se, at det er rigtigt. Jeg håber, at han vil overveje vores forslag om at give patienterne mulighed for at komme på privathospital, hvis det offentlige ikke kan udrede inden for en måned," siger Sophie Løhde.

Det var i går ikke muligt, at få en kommentar fra Nick Hækkerup (S) til de nye tal. Han havde dog til flere medier udtalt sig om de nye tal for udredningsgarantien. Her slog han blot fast, at han vil sige til regionerne, at de har pligt til at leve op til udredningsretten.  

Sophie Løhde har indkaldt Nick Hækkerup til samråd i Folketingets Sundhedsudvalg, hvor han skal forklare, hvad regeringen vil gøre for at få garantien overholdt.  

”Jeg vil ikke blive overrasket, hvis han løber fra sin forgængers løfte. For det er langt fra første gang, at regeringen løber fra sine løfter på sundhedsområdet,” siger Sophie Løhde. 

Hos Brancheforeningen for Privathospitaler og Klinikker (BPK) slår man fast, at medlemmerne har ledig kapacitet til at udrede patienter.

”Vores medlemmer kan lave undersøgelser, der skal bruges som en del af en udredning. Men blandt vores medlemmer er der også kapacitet til at stå for hele udredningsforløb,” siger BPK’s sekretaritatschef, Rasmus Hylleberg, og fortsætter:

”Det er en myte, at privathospitalerne kun kan lave enkle undersøgelser. En del af vores medlemmer kan også stå for komplicerede udredningsforløb.”

Bent Hansen: Det går fremad
Hos Danske Regioner erkender man, at regionerne ikke er i mål med udredningsgarantien, som man ellers fra regionernes side lovede ville være dækkende fra dens ikrafttræden 1. september 2013 med få undtagelser.

Men regionerne er næsten klar om et år, gætter Danske Regioners formand, Bent Hansen (S).

"Det går stille og roligt fremad, men at nå 100 procent er nok urealistisk. Men jeg håber da på, at vi midt i 2015 ligger omkring de 95 procent. De steder, hvor det halter lidt, er vi gået ind med en øget indsats, hvor vi blandt andet prøver at henvise til private tilbud," siger han til jp.dk

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00