Venstre afsiger først dom over regionerne til næste valg

ANALYSE: Dansk Folkepartis forslag om at nedlægge regionerne glider formentlig hurtigt ud af den politiske dagsorden igen. Og et klart svar fra Venstre om regionernes fremtid kommer først op til næste folketingsvalg. På kort sigt er regionernes livsforsikring de stadig bedre resultater og fraværet af bedre alternativer.

Det var med Lars Løkke Rasmussen (V) som indenrigs- og sundhedsminister, at regionerne blev født. 
Det var med Lars Løkke Rasmussen (V) som indenrigs- og sundhedsminister, at regionerne blev født. Foto: /ritzau/ Casper Holmenlund
Ole Nikolaj Møbjerg Toft

Nedlæg regionerne, og erstat dem med et statsligt styret sundhedsvæsen. Sådan lyder forslaget fra Dansk Folkeparti i forbindelse med partiets sommergruppemøde. At partiet vil lukke regionerne er ikke en nyhed – regionerne har været uønskede hos Dansk Folkeparti, siden regionsdannelsen for 10 år siden.

Flere faktorer taler dog for, at man i regionerne bør få lidt større dødsangst denne gang.  

Ifølge lederen af Dansk Folkepartis arbejdsgruppe om regionernes nedlæggelse, sundhedsordfører Liselott Blixt, er man i folketingsgruppen på sommergruppemødet blevet enig om at arbejde videre med planerne på partiets heldagsseminar i september.

Vil holde gryden i kog
På sommergruppemødet er man ifølge ordføreren blevet enige om en meget grov skitse til hvad der skal erstatte de fem politiske regionsråd. Ifølge partiets foreløbige oplæg kører opdelingen i fem sygehusregioner videre. Den største forskel bliver så, at Sundhedsministeriet og ministeriets styrelser skal overtage ansvaret fra regionsrådene.

Samtidig skal der ifølge Dansk Folkeparti oprettes en helt ny styrelse, Styrelsen for Præhospital Virksomhed, der primært skal stå for ambulancedriften i hele landet. Med det annoncerede heldagsseminar i september har partiet derfor signaleret, at partiet vil holde debatten om regionernes fremtid i kog.

Faktum er samtidig, at alle partier i blå blok, med undtagelse af Venstre, har som officiel politik at lukke regionerne. Hvor stort ønsket blandt Liberal Alliance og Konservative reelt er for at kaste sig ud i en ny megareform på sundhedsområdet er uvist.

Sikkert er, at spørgsmålet om regionernes fremtid ikke blev nævnt i regeringsgrundlaget, da Liberal Alliance og Konservative blev lukket ind på ministerkontorerne i slutningen af 2016. Men Venstres holdning til regionernes fremtid kommer vi tilbage til.

Lille opbakning til reform blandt aktørerne
Blandt fagfolk og sundhedsaktører er der meget lille opbakning til at kaste sig ud i at finde en erstatning for regionerne til at drive sundhedsvæsenet.

Undtagelsen vil helt givet være en del af politikerne i kommunerne, der i årevis har rivaliseret med regionerne om, hvordan samarbejdet mellem sygehuse og den kommunale sygepleje skal fungere.

Men blandt eksperter i drift af sundhedsvæsnet og blandt patient-, læge- og personaleforeninger er der ingen større opbakning til at nedlægge regionerne.

Ikke fordi man generelt anser politikerne i de fem regionsråd som cremen af det politiske Danmark. Men gennemgående er der blandt aktører og eksperter få, der tror på, at en statslig styringsmodel vil gøre det markant bedre end regionerne.

Problemer ligger andre steder
Det skyldes, at man generelt ser sundhedsvæsnets hovedproblemer ligge andre steder end lige i regionsrådene.

Nedlæggelsen af regionerne forventes heller ikke i sig selv af skaffe markant flere penge og bremse den voldsomme stigning i patienter, som ventes de kommende år. En stigning, der skyldes, at lægerne bliver stadig dygtigere og at antallet af ældre stiger.

Der er også få, der tror på, at problemerne med manglende sammenhæng i patienternes behandling inden for sygehusene, mellem kommuner og praktiserende læger bliver markant bedre med et statsligt sundhedsvæsen.

Fordi den ene del af ligningen, sygehusene, bliver styret af en ny institution, skal patienterne stadig flyttes rundt mellem dybt specialiserede sygehusafdelinger, den kommunale sygepleje og de alment praktiserende læger. Ingen lande har i stor skala fundet det gyldne middel til at løse samarbejdsproblemerne i det, der kaldes sundhedsvæsnets bermuda-trekant.

Brugbare erfaringer fra Norge og England?
Dansk Folkeparti peger selv på Norge og England, hvor man har versioner af statslige sundhedsvæsner. Det imponerer heller ikke eksperter og aktørerne på sundhedsområdet.

Det britiske sundhedsvæsen har store problemer, blandt andet med at overholde budgetterne. Det norske leverer ganske vidst bedre resultater på en række områder, men nordmændene bruger markant flere penge end Danmark på sundhed. Derfor er det svært at finde fagfolk, der anbefaler den norske version for at løse problemerne i Danmark.

Helt afgørende bliver i sagens natur Venstres holdning til regionsspørgsmålet. Venstre satte selv regionerne en pistol for panden i valgkampen i 2015.

"Vi giver regionerne den her valgperiode til at levere på de syv mål, vi har sat op. Og kan man ikke det, har vi i Venstre paratheden og viljen til at finde en ny og helt anderledes måde at organisere vores sundhedsvæsen på," lød det fra Lars Løkke Rasmussen (V) i valgkampen.

LÆS: Løkke: Regioner skal levere - ellers bliver de lukket

Ingen klare svar fra Løkke
Siden da har statsministeren eller partiets sundhedsministre ikke klart meldt ud, hvor tæt regionerne er på at leve op til de syv krav, som regionerne skal levere, blandt andet kortere ventetider, bedre sammenhæng, mindre overbelægning og mere ensartet behandlingskvalitet.

Til Danske Regioners generalforsamling i foråret var Lars Løkke Rasmussen rosende over for regionerne. Den hårde retorik fra valgkampen var tonet ned.

LÆS: Det sagde Løkke til regionerne

Men ud over at rose fremgangen på nogle af områderne, hvor Venstre stillede krav til regionerne, nævnte Lars Løkke Rasmussen blandt andet den manglende sammenhæng i nogle patienters behandling og forskellige ventetider rundt omkring i regionerne.

Sundhedsminister Ellen Trane Nørby (V) pegede forleden i Berlingske på, at regionerne på en stribe områder leverer stadig bedre. Men ligesom Lars Løkke Rasmussen pegede hun på udfordringer med regionale forskelle i forhold til kvalitet og ventetid på behandling, hvor regionerne mangler at levere på de syv krav.

For at regionerne bliver lukket efter næste valg taler som sagt, at Venstre, som det eneste parti i blå blok, officielt er uafklaret omkring regionernes fremtid.

Regioner med i mange planer
For regionernes fortsatte bevarelse taler, at VLAK-regeringen i handling lige nu på fuld kraft forbereder reformer af sundhedsvæsnet, hvor regionerne fortsat spiller en nøglerolle. Det gælder den kommende plan, der skal sikre sundhedsvæsenet styrke uden for sygehusene og sikre bedre sammenhæng.

Samtidig har innovationsminister Sophie Løhde (V) inviteret regionerne til at bidrage til den kommende sammenhængsreform, hvor der skal udvikles tiltag, der kan sikre en bedre styring af den offentlige sektor – herunder sundhedsvæsenet.

Mest taler for, at Venstre ender med at vurdere, at regionerne har levet op til de syv krav, når vi nærmer os næste valg. Venstre kommer dog formentlig ikke til at tilbyde regionerne en livstidsansættelse i stil med kommunernes.

Regionerne skal vente kontinuerligt at blive vurderet i forhold til andre landes alternativer.

Dokumentation

Dansk Folkeparti om nedlæggelse af regionerne

Planen er at fjerne ”det tredje lag” – en nedlæggelse af regionerne og statsliggørelse af sundhedsvæsnet. Dermed vil ansvaret for landets samlede sygehusvæsen underlægges den respektive ressortminister og sundhedsministeriet.

Det betyder, at det bliver Sundhedsstyrelsen, Lægemiddelstyrelsen og Styrelsen for Patientsikkerhed, som bliver retningsgivende snarere end tilsynsmyndighed, som det i dag er tilfældet.

Som en naturlig konsekvens heraf, og med det formål at skabe større fokus på området, vurderes det logisk og naturligt at oprette også en Styrelse for Præhospital Virksomhed, som vil afløse de nuværende fem regioners hver især præhospitale virksomhed med det formål at skabe ensartethed og fælles standarder, herunder fælles visitationsregler og disponeringsregler.

De nuværende sygehusfællesskaber i regionerne vil kunne fortsætte deres arbejde og virke i øvrigt uden større eller nævneværdige ændringer. Eneste ændring vil være, at retningslinierne udarbejdes af styrelserne under Sundhedsministeriet og ikke længere af de fem regioner.

Det, som vi arbejder videre med, er hvilke opgaver der overføres til kommunerne, som vi allerede er godt i gang med.


Udtalelse er kommet i forbindelse med Dansk Folkepartis sommergruppemøde. 


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Lars Løkke Rasmussen

Udenrigsminister, MF (M), politisk leder, Moderaterne, fhv. statsminister
cand.jur. (Københavns Uni. 1992)

0:000:00