Betinget opbakning til klimatilpasningslov

KLIMATILPASNING: Begge sider af Folketingssalen støtter SF’s forslag om en lov som beskyttelse mod ekstremregn og havvandsstigninger. Man betinger sig dog af først at ville se resultatet af to analyser, som følger senere på året.

En klimatilpasningslov skal ifølge SF hjælpe til at forhindre oversvømmelser som dem, der de seneste år flere gange har ramt København hårdt. Forslaget bakkes op fra begge sider af Folketingssalen.
En klimatilpasningslov skal ifølge SF hjælpe til at forhindre oversvømmelser som dem, der de seneste år flere gange har ramt København hårdt. Forslaget bakkes op fra begge sider af Folketingssalen.Foto: Kent Andersen/privat
Klaus Ulrik Mortensen

Ambitionen om en lov, der regulerer fremtidens arbejde med klimatilpasning, lever stadig.

Tidligere på ugen lancerede SF en række punkter, som skulle indgå i en ny lov for området. Det drejer sig blandt andet om:

Læs interview med Steen Gade om loven her

En rundringning til en række af Folketingets miljøordførere viser, at der er bred opbakning til en lov, der, som Steen Gade foreslår det, definerer rammerne for arbejdet.

Radikal miljøordfører Lone Loklindt kan godt lide ideen om en lov, der rækker op til 85 eller 100 år ud i fremtiden.

Jeg er ikke sikker på, at det er en god ide at lovgive om, hvor store klimatiske hændelser en kommune skal kunne håndtere.

Henrik Høegh
MIljøordfører, Venstre

“Jeg er enig i, at man skal undgå, at de tiltag, der allerede er gennemført, risikerer at blive en parentes. Det er også korrekt, at det i dag er lidt tilfældigt, hvilke kyststrækninger der beskyttes af staten, og hvilke steder kommunerne selv skal betale,” siger hun og tilføjer:

“Men før vi gør noget, bliver vi nødt til at afvente resultaterne både af den kystanalyse, som kommer til efteråret, og så en evaluering af den lovgivning, som for to år siden udvidede kommunernes rammer for at finansiere klimatilpasningsprojekter.”

EL: Kommuner lever ikke op til krav
Loklindt medgiver, at det i dag er meget forskelligt, hvor stor en indsats kommunerne gør for at beskytte borgerne mod oversvømmelser. Og at det godt kunne give mening at sætte arbejdet mere i system.

“Lige nu ved vi bare ikke nok til at foretage os yderligere,” siger hun.

I Enhedslisten deler Per Clausen enigheden om, at man er nødt til at sikre sig, at momentum i arbejdet bibeholdes – også under en eventuelt ny, blå regering. Og at en lov – inspireret af klimaloven – kunne være en rigtig løsning.

0:000:00