Debat

DI: Markedsgør affaldsbehandlingen

DEBAT: Vi er langt med fornuftig ressourceudnyttelse, men kan stadig vinde meget ved at markedsgøre affaldsbehandlingen. Sådan lyder det i en kommentar fra miljøpolitisk chef i DI, Karin Klitgaard, forud for Dakofas årsmøde torsdag.

"I Dansk Industri mener vi, at vi
er godt på vej, men at vi med den regulering af affaldsområdet, vi har lige nu,
spænder ben for os selv og for en bedre og mere effektiv ressourceudnyttelse," lyder det fra miljøpolitisk chef i DI, Karin Klitgaard.  
"I Dansk Industri mener vi, at vi er godt på vej, men at vi med den regulering af affaldsområdet, vi har lige nu, spænder ben for os selv og for en bedre og mere effektiv ressourceudnyttelse," lyder det fra miljøpolitisk chef i DI, Karin Klitgaard.  
Minna Møbjerg Stevnhoved
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Karin Klitgaard,
Miljøpolitisk chef i Dansk Industri

Vi ønsker alle, at vi bliver bedre til at udnytte ressourcerne i affaldet. For DI er svaret på, hvordan vi kommer i den rigtige retning, relativt enkel.

Vi skal sætte fokus på det marked for ressourcer, som vi gerne vil levere de sekundære ressourcer til. Det hjælper ikke så meget, at vi kan sortere en masse affald i forskellige bunker, hvis det ikke har en mængde og kvalitet, der reelt efterspørges af industrien.

Fokus på afsætningen handler om mængder og kvalitet, og det kræver, at affaldsindustrien har adgang til affaldet. 

Fakta
Deltag i debatten!
Send dit indlæg til [email protected]

Løsningen er langvarige udbud
Derfor er en markedsgørelse og udbudspligt på det kommunale affald den eneste holdbare løsning til at opnå bedre ressourceeffektivitet. Det er vigtigt, hvis omstillingen mod en mere cirkulær økonomi ikke kun skal være et projekt for ildsjæle og ”aktiviteter på offentlig støtte”.

Derfor er vi DI helt enige med Dansk Affaldsforening (DAF) i, at vi skal afskaffe de parallelle systemer, selv om vores løsning nok er noget forskellig. Vi skal ikke, som DAF gerne ser, opbygge endnu flere kommunale selskaber, men i stedet sikre, at kommunerne udbyder deres affald i langvarige intelligente udbud med funktionskrav og totaløkonomiske betragtninger.

I DI håber vi, at regeringen og EU-Kommissionen vil arbejde for at ændre affaldsreguleringen, så den adresserer fremtidens ressourceudfordringer og ikke gårsdagens miljøproblemer.  

Karin Klitgaard
Miljøpolitisk chef i Dansk Industri

Hvis der, som DAF mener, var tale om to hermetisk adskilte systemer, så forstår jeg ikke, hvorfor der er sager om kommuner og kommunale affaldsselskaber, der driver forskellige ordninger i strid med eller på kanten af reglerne. 

Vi spænder ben for os selv
”Ressourcestrategiens målsætninger, hvor langt er vi?” spørger Dakofa i programmet for deres årskonference i Århus sidst på ugen.

I Dansk Industri mener vi, at vi er godt på vej, men at vi med den regulering af affaldsområdet, vi har lige nu, spænder ben for os selv og for en bedre og mere effektiv ressourceudnyttelse.

Det opfordrer vi den nye regering til at få gjort noget ved. I DI håber vi, at regeringen og EU-Kommissionen vil arbejde for at ændre affaldsreguleringen, så den adresserer fremtidens ressourceudfordringer og ikke gårsdagens miljøproblemer.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00