Her er aktørernes krav til lov om oversvømmelser

KLIMATILPASNING: Altinget kigger nærmere på aktørernes krav til ny lov om klimaforandringer. Det drejer sig blandt andet om at fordele ansvaret mellem kommune og forsyning og så sikre, at kommunerne ikke kan udstykke oversvømmelsestruede områder til beboelse.

I et forsøg på at undgå, at nyudstykkede boligområder lægges under vand, foreslår flere kilder, at en ny lov om klimatilpasning stiller større krav til den kommunale risikovurdering.
I et forsøg på at undgå, at nyudstykkede boligområder lægges under vand, foreslår flere kilder, at en ny lov om klimatilpasning stiller større krav til den kommunale risikovurdering.Foto: Colourbox
Klaus Ulrik Mortensen

Et forslag fra SF om en lov, som skal sætte rammerne for arbejdet med klimatilpasning, møder bred opbakning i Folketinget.

Hvad politikerne - som Altinget beskrev det sidste uge - imidlertid har sværere ved at finde ud af, er, hvad en sådan lov konkret skal indeholde.

Da klimaordfører Steen Gade præsenterede partiets tanker, nævnte han en række punkter, som skulle indgå i en ny lov for området:

Altinget har spurgt en række aktører, hvad de mener, at en klimatilpasningslov bør indeholde. Her flugter flere elementer med SF’s forslag, mens andre ønsker tager afsæt i en erkendelse af begræsningerne for, hvad der er praktisk muligt.

Jeg har talt med embedsfolk, som siger, at lokalpolitikerne nogle gange presser lidt for voldsomt på, fordi der skal penge i kassen.

Torben Weiss Garne
Underdirektør, Forsikring & Pension

Ensretning skaber for stor ballade
Forskningschef i DHI Ole Mark har flere gange luftet kritikken af, at man i dag stiller krav til kommunerne om at udarbejde risikokort for oversvømmelser, men samtidig lader det være op til kommunerne selv, hvad man så ønsker at stille op med informationerne.

“Nogle kommuner vælger som København at tage fat på at klimasikre de områder, hvor forebyggelse er billigere end efterfølgende at skulle udbedre skaderne. Og det giver god mening, at man fra statslig side ikke stiller krav om, at kommunerne kun bør tillade oversvømmelser af en bestemt størrelse,” siger han og forklarer, at en sådan ensretning ville skabe en frygtelig masse ballade.

Til gengæld mener han, at en ny lov bør kræve af kommunerne, at man melder ud, hvilket serviceniveau man agter at tilbyde borgerne.

“I København har man sagt, at man accepterer, at byen én gang i løbet af 100 år står under 10 centimeter vand. Det betyder, at borgerne ved, hvor store hændelser kommunens systemer kan håndtere. Men mange andre steder i landet er det umuligt at få den type oplysninger, og det gør det enormt svært at planlægge eksempelvis nybyggeri,” siger han.

Ligeledes stiller lovgivningen i dag ikke krav til, at man beregner risikoen for oversvømmelse ved udstykning af nye boligområder.

0:000:00