Kritik af manglende kontrol med håndværkerfradrag

HÅNDVÆRKERFRADRAG: Siden håndværkerfradraget blev indført, har SKAT kun lavet stikprøvekontrol på 200 borgeres indberetninger. Enhedslisten kritiserer den manglende kontrol med det populære fradrag.
Enhedslisten kritiserer kontrollen med håndværkerfradraget. Fradraget beregnes ud fra de oplysninger om udgifter, som  borgerne selv indberetter til SKAT.
Enhedslisten kritiserer kontrollen med håndværkerfradraget. Fradraget beregnes ud fra de oplysninger om udgifter, som borgerne selv indberetter til SKAT. Foto: Colourbox.dk
Mads Bang
Sidste år var der ingen kontrol med håndværkerfradraget. Og i de to færdigopgjorte år, 2011 og 2012, hvor 859.060 borgere har indberettet fradrag til SKAT, er der kun lavet stikprøvekontrol i 200 sager.

SKAT oplyser ti Altinget.dk, at der var fejl i 29 af sagerne. Det svarer til 14, 5 procent.

Det møder kritik fra Enhedslistens skatteordfører Frank Aaen, at der ikke er mere kontrol med det populære fradrag, når SKAT har konstateret fejl i mere end hver tiende fradrag.

"Det er en stor fejlprocent, og det kunne pege på, at man i højere grad skulle kontrollere, om de fradrag bruges rigtigt," siger Frank Aaen, som grundlæggende mener, at ordningen er forkert skruet sammen.

SKAT oplyser til Altinget.dk, at der ingen speciel kontrol var med håndværkerfradraget i 2013. I et projekt i 2012 vurderede SKAT ordningen, og der er foretaget en stikprøvekontrol blandt 200 borgere som havde indberettet fradrag i 2011. På baggrund af det projekt konstaterede SKAT, at der er en høj grad af regelefterlevelse i ordningen.

Alligevel var der blandt de 200 tilfældigt udvalgte borgere i undersøgelsen 29, som havde lavet fejl eller snydt med fradraget. Hvis det tal er repræsentativt, så ville det svare til, at op mod 75.000 havde snydt eller lavet fejl i deres fradrag i 2012.

Ekspert bakker op
Advokat og ekstern lektor i skatteret på Aarhus Universitet Torben Bagge mener, at der ligger en fornuftig prioritering bag SKATs indsats.

Fakta
I 2012 lavede SKAT et projekt, der konstaterede, at der en høj grad af regelefterlevelse i boligjobordningen.

Borgere
Blandt 200 tilfældigt udvalgte borgere fandt SKAT fejl på 29 borgeres indberetninger, der ikke opfyldte betingelserne.

Private sælgere
Blandt 100 private sælgere af service, der havde indberettet B-indkomst fra arbejde på ordningen, var der fejl i 20 sager. Ni personer havde angivet sig selv som udfører af det fradragsberettigede arbejde.

Virksomheder
Ud af 400 tilfældigt udvalgte virksomheder, der havde solgt fradragsberettigede ydelser, var der mindre fejl i to sager.

 

Fradrag i 2011 og 2012

 2011
2012
Antal personer med servicefradrag  342.270 516.790
Servicefradrag, mio. kr. 3.218 5.300
Skatteværdi af fradrag, mio. kr. (umiddelbart mindreprovenu) 1.085 1.733

Note fra Skatteministeriet: Opgørelsen er foretaget på baggrund af de faktisk indberettede tal pr. 6. august 2013. Kilde: Skats registre


Kilde: SKAT og Skatteministeriet

"Det er fornuftigt nok at bruge ressourcerne, der hvor man får mest ind. Man skal huske, at der hvert år bliver opkrævet over 1.000 milliarder kroner i skat," siger Torben Bagge.

Torben Bagge peger på, at selv hvis der er meget snyd med boligjobordningen, så vil de beløb SKAT kan hente hjem være små i sammenligning med de milliarder, som kan hentes i de store sager om for eksempel transfer pricing, hvor selskaber snyder med skat på tværs af landegrænser.

Man har skåret dramatisk ned på SKAT i snart ti år. Her kunne man med garanti øge kontrollen og hente udgiften hjem.

Frank Aaen (EL)
Skatteordfører

Han tilføjer, at SKAT's brug af stikprøvekontrol betyder, at ingen kan snyde og føle sig sikre. Desuden kan Skatterådet beslutte, at der skal fokus på et område, og i det tilfælde vil fradrag for de sidste fire år kunne blive gået efter i sømmene.

Flere ressourcer
Enhedslistens skatteordfører Frank Aaen er enig i, at SKATs prioritering er fornuftig. Han mener dog ikke, at kontrol af multinationale selskaber og kontrol af håndværkerfradrag skal udelukke hinanden.

"Man har skåret dramatisk ned på SKAT i snart ti år. Her kunne man med garanti øge kontrollen og hente udgiften hjem. Det er jo ikke de samme kompetencer, man skal bruge til at kontrollere fradrag og multinationale selskaber," siger Frank Aaen.

Enhedslistens ordfører peger på, at den lave grad af kontrol kan være med til at sænke tilliden til skattesystemet.

"Der vil være flere, der vil sige: Går den, så går den. Det er rigtig skidt, at vi på den måde lokker folk til at snyde," siger Frank Aaen.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Frank Aaen

Økonomisk konsulent, Enhedslisten, medlem, Landsskatteretten
Cand.oecon. (Aalborg Uni. 1985)

0:000:00