Ny - ubrugelig - oversigt over kommunal genanvendelse

AFFALD: Et nyt værktøj fra Miljøstyrelsen gør det muligt at sammenligne genanvendelsesprocenter på tværs af kommunerne. Tallene er dog spækket med fejl og derfor ubrugelige.

Ny oversigt fra Miljøstyrelsen skal fortælle, hvor meget affald kommunerne henholdsvis sender til genanvendelse og forbrænding. Men tallene er indtil videre spækket med fejl.
Ny oversigt fra Miljøstyrelsen skal fortælle, hvor meget affald kommunerne henholdsvis sender til genanvendelse og forbrænding. Men tallene er indtil videre spækket med fejl.Foto: Niels Bo Dybdahl
Klaus Ulrik Mortensen

Danske kommuner får jævnligt hug for ikke at være lige så langt fremme på genanvendelsesfronten som deres udenlandske kolleger.

Men skal man tro nye tal fra Miljøstyrelsens affaldsdatasystem, så bør især en række jyske kommuner hyldes og ikke hegles for deres arbejde:

Fanø, Lemvig og Odder optræder alle i statistikken med en genanvendelsesprocent på 100, mens Hedensted, Haderslev og Morsø følger lige efter med 98, 96 og 95 procents genanvendelse af affaldet.

Problemet er, at tallene ikke er til at stole på. Og var de det, ville det for alvor se skidt ud for Tårnby, som udmærker sig i bunden af skemaet med en genanvendelse på sølle 0,051 procent.

Nu kan kommunerne sammenligne sig
Da kontorchef i Miljøstyrelsen Elisabeth Gadegaard Wolstrup på en konference tidligere på måneden annoncerede, at oversigten var på trapperne, hæftede hun sig ved det nyskabende i, at kommunerne nu kan sammenligne deres bestræbelser på at øge genanvendelsen til 50 procent i 2022.

Og detaljeringsgraden i databasen er da også højere, end hvad er set tidligere. Data er opdelt på år, branche, kommune, detaljeret affaldstype og behandling. Endvidere kan virksomheder - uden selv at bruge kræfter på det - se, hvad der sker med deres affald. Miljøstyrelsen har desuden lavet en specialrapport, der gør det muligt for kommunerne at følge, hvordan deres initiativer for mere genanvendelse påvirker den samlede genanvendelsesprocent.

Mange årsager til forkerte tal
Men tilbage til tallene: Miljøstyrelsen skriver på sin hjemmeside, at man er opmærksom på fejlene i de kommunale indberetninger, og at man satser på snart at have de korrekte tal på plads. Man angiver i øvrigt en oversigt over de mest almindelige fejl:

Et eksempel: Hedensted Kommune ligger nummer fire på oversigten med en genanvendelsesprocent på 98, men graver man dybere i tallene, ser man, hvor fejlen opstår. Det fremgår, at kommunen i 2014 har indsamlet 7.915 ton genanvendeligt affald, mens man i samme periode kun har kørt 91 ton til forbrænding.

Miljøstyrelsen: Tal har alligevel værdi
Miljøstyrelsen oplyser til Altinget, at man er i fuld gang med at korrigere for fejlene, og at oversigten om en måneds tid gerne skulle være anderledes retvisende.

0:000:00