SF vil have lov for klimatilpasning

INTERVIEW: En lov for arbejdet med klimatilpasning skal sikre, at den hidtige indsats ikke kommer til at stå som en parentes, forklarer klimaordfører i SF Steen Gade. Næste måned vil han fremlægge et udspil til en lov i Folketingssalen.

En lov for klimatilpasning vil ifølge SF's Steen Gade sikre, at området også fremadrettet får den nødvendige opmærksomhed.
En lov for klimatilpasning vil ifølge SF's Steen Gade sikre, at området også fremadrettet får den nødvendige opmærksomhed.Foto: Folketinget
Klaus Ulrik Mortensen

Man behøver ikke at være ansat i SF’s partisekretariat for at fornemme, at der er noget i gære, når Steen Gade stiller en stribe spørgsmål om status på arbejdet med klimatilpasning:

“Jeg er ved at skaffe ammunition til en forespørgsel om klimatilpasning, som jeg har bedt om at få på dagsordenen næste måned,” forklarer klimaordføreren i sit drevne toneleje.

Her vil han bede regeringen gøre status på arbejdet. Og så vil han foreslå, at man laver en egentlig lov for klimatilpasning, så man sikrer sig, at behovet for løsninger ikke risikerer at gå i glemmebogen.

“Da Ida Auken var miljøminister, kom der en række lovforslag, som gjorde det lettere for kommunerne at lave intelligente løsninger, og det er det arbejde, som vi nu vil gå videre med,” siger han.

Nu vil vi gå skridtet videre og sørge for, at kystsikringen kædes sammen med skybrudsplanerne. Loven skelner i dag mellem, hvor vandet kommer fra, men det gør de borgere, hvis huse oversvømmes, ikke, og derfor skal vi sørge for at lave en sammenhængende lovgivning, som bedst sikrer danskerne mod fremtidens klimaforandringer.

Steen Gade
Klimaordfører, SF

Havvand og regnvand skal tænkes sammen
To af de største nyskabelser ved lovarbejdet, som blev sat i gang kort efter, at SF sammen med Socialdemokratiet og Det Radikale Venstre overtog regeringsmagten, var dels, at man tvang kommunerne til at lave planer for klimatilpasningen, dels at man sørgede for, at nye investeringer kunne betales via borgernes vandtakster.

“Nu vil vi gå skridtet videre og sørge for, at kystsikringen kædes sammen med skybrudsplanerne. Loven skelner i dag mellem, hvor vandet kommer fra, men det gør de borgere, hvis huse oversvømmes, ikke, og derfor skal vi sørge for at lave en sammenhængende lovgivning, som bedst sikrer danskerne mod fremtidens klimaforandringer,” siger han.

Og skal Steen Gades ønske opfyldes, kræver det, at man tager fat der, hvor det gør ondt. Det drejer sig eksempelvis om adgangen til statsfinansieret kystsikring. Her er en række vestjyske kommuner sikret penge fra staten, mens kommunerne i resten af landet selv må afholde udgifter til sandfodring og etablering af stenhøfder.

“Vi skal have en prioriteret liste for kysterne. Vi så jo med Bodil, at vi er nødt til at kigge på andre farvande end Vestkysten. Det betyder jo, at der er nogle kommuner, som mister penge, men det slagsmål bliver vi nødt til at tage,” siger han.

Naturplan og vandrammedirektiv handler også om oversvømmelser
Netop debatten om kystsikring har fyldt i medierne flere gange det seneste års tid. Hver gang har miljøminister Kirsten Brosbøl henvist til en rapport, som til efteråret gør status på indsatsen.

0:000:00