Anmeldelse af 
Jakob Nielsen

2 A'er: Lars Løkke fejrer rund fødselsdag med tre timers mansplaining i ny lydbog

Han har styr på sit parti, styr på verden og styr på sig selv. Men man savner, at Løkke bliver udfordret i løbet af den tre timer lange enetale i besynderlig ny lydbog.*

Lars Løkkes nye lydbog er som en lang samling af de Facebook-videoer, han holder af at lægge ud sent søndag aften. 
Lars Løkkes nye lydbog er som en lang samling af de Facebook-videoer, han holder af at lægge ud sent søndag aften. Foto: Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix
Jakob Nielsen
Befrielsens pris
Lars Løkke Rasmussen og Kirsten Jacobsen
Lydbog, Politikens Forlag

 

Det er ironisk, at Lars Løkke Rasmussens nye lydbog udkommer på Politikens Forlag.

Den udkommer, netop som koncernen på Rådhuspladsen er i dyb krise forårsaget af magtmennesket Jørgen Ejbøl, der i en alder af 75 betragter sig selv som uundværlig og som den mest kompetente til at bringe mediehuset ind i en digital fremtid.

Og halvvejs inde i den tre timer lange lydbog slår det mig: Er Lars Løkke egentlig ved at blive dansk politiks pendant til Jørgen Ejbøl? En stor chef, der i egne øjne bliver både klogere og mere uundværlig for hvert år, der går?

Lidt i øst, lidt i vest og ikke et eneste opfølgende eller kritisk spørgsmål.

Jakob Nielsen

Vi får se. Foreløbig fylder Løkke 60 år i næste uge, og den runde dag er anledningen til den nye bog – hans fjerde på fem år.

Desværre er det ikke nogen særlig interessant bog. Dertil er den for flyvsk. Det ene øjeblik taler Løkke om regeringens dårlige målinger, det næste øjeblik er han i gang med at forklare betydningen af den militante houthi-bevægelse i Yemen.

Lidt i øst, lidt i vest og ikke et eneste opfølgende eller kritisk spørgsmål.

Det er lidt svært at forstå, at den glimrende journalist Kirsten Jacobsen vil lægge navn til denne bog, der altså udelukkende udkommer som lydbog – og vel nærmest er en lang solo-podcast. Eller endnu mere præcist: en lang samling af de facebook-videoer, som Løkke holder af at lægge ud sent søndag aften.

De kan være fine nok. Men tre timer...

Læs også

Hvad siger han så, 60-årsfødselaren?

Han holder selvsagt en forsvarstale for det midterprojekt, han selv har stået fadder til. Genfortæller nogle af de gode historier om, hvordan Moderaterne opstod imod alle odds (ja!), hvordan han og den gamle regionsformand Bent Hansen reddede kræftbehandlingen (ja, ja), og om, hvordan Løkke blev smidt ud af Venstre (næh).

Som at have en bordherre, der nok er klog og morsom, men som også er lidt for glad for at lytte til sig selv

Jakob Nielsen

Han nævner også Mette Frederiksen hist og her, og han lægger ikke skjul på, at det har gjort ondt på ham selv og især hustruen Solrún at blive minister i hendes regering. 

Omvendt har de to magtpolitikere det også sjovt med hinanden, må man forstå. Så sjovt, at de på et møde i Nuuk underholdt i baren med at synge 'I love you just the way you are'.

“Jeg har også en oplevelse af, at noget af Marienborg-ånden bor i en vinflaske”, siger udenrigsministeren i bogen. 

Løkke er en god fortæller, men det føles lidt som at have en bordherre, der nok er klog og morsom, men som også er lidt for glad for at lytte til sig selv.

I Løkkes øjne er det allerede lykkedes at bremse polariseringen i Danmark, og han er optimist i forhold til at løse den gordiske knude om klima og landbrug.

Ja, faktisk er regeringens største problem ifølge Løkke, at regeringsgrundlaget snart er opfyldt – og hvad så? Godt spørgsmål.

Stærkt afsnit om Israel-konflikten

Stærkest står lydbogen de steder, hvor Løkke virkelig brænder for en aktuel dagsorden.

Det sker i et langt afsnit om konflikten mellem Israel og Hamas, hvor Lars Løkke med overblik, stor passion og høj troværdighed gennemgår konflikten med fornem sans for nuancer og balancer – og advarer mod at importere konfliktens uforsonlighed i den danske debat. Det nytter ikke at udskamme demonstranter som ”udanske”, når de kritiserer Israel, advarer han.

 

Læs også

Mod slutningen af bogen forsikrer Løkke om, at han ikke har tænkt sig at blive for evigt. (Det gjorde Jørgen Ejbøl også for fire år siden).

Hans mål er at styrke Moderaterne så meget, at han selv kan vælge at gå uden at bringe projektet i fare.

Han funderer over, om han burde have fejret sin 60 års fødselsdag, da han fyldte 59, for at undgå et ”tabloidt overraskelsesangreb”.

Man må forstå, at tabloide overraskelsesangreb var stærkt medvirkende til at ødelægge hans seneste runde dag, der blev markeret med et ”græde-arrangement” i hans ”lille skur i Sverige”.

Det var i 2014, kort før Løkke trodsede alle odds og blev statsminister for anden gang.

Om han vil være statsminister igen? Løkke besvarer spørgsmålet med en påtaget frustration. Som om! Og i hvert fald ikke, hvis det betyder, at han skal iføres Inger Støjbergs fodlænker, for det ville jo være helt imod det, Løkke nu står for.

Han vil med andre ord ikke være statsminister for enhver pris.

Hvem var det nu, der sagde sådan i 2014?

* Rettelse: i den oprindelige version stod i underrubrikken, at Lars Løkke ikke har “nok på hjerte” til tre timers enetale  den formulering er ændret.

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Lars Løkke Rasmussen

Udenrigsminister, MF (M), politisk leder, Moderaterne, fhv. statsminister
cand.jur. (Københavns Uni. 1992)

Jørgen Ejbøl

Formand, Jyllands-Postens Fond og Holding
journalist (Columbia Uni, USA 1973)

Mette Frederiksen

Statsminister, MF, partiformand (S)
master i afrikastudier (Københavns Uni. 2009), ba.scient.adm. i samfundsfag (Aalborg Uni. 2007)









0:000:00