Debat

S: Investeringer styrer uden om Bornholm

TRANSPORTDEBATTEN: Bornholm burde være trafikalt ligestillet med resten af landet, men ingen af Folketingets massive investeringer i infrastruktur omfatter Bornholm, skriver Bornholms borgmester, Winni Grosbøll (S).
Foto: Oskar Herrik Nielsen/Altinget.dk
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Winni Grosbøll

Borgmester, Bornholms Regionskommune

Bornholm er for mange danskere at regne som en ferieø. Mange har gæstet øen i 7. klasse og tænker straks på røgede sild, rundkirker eller måske på turen med natfærgen på Østersøen i stormvejr.

Og netop turen over Østersøen er det, som på godt og ondt sætter rammen for livet på Bornholm.

Fakta

Transportdebatten på Altinget | Transport har til formål at fokusere og styrke den transportpolitiske og transportfaglige debat i Danmark.

Løbende inviterer Altinget | Transport derfor eksperter, politikere, fagfolk og interesseorganisationer til at debattere udvalgte emner og/eller problemstillinger inden for transportområdet.

Fra 1. november og en måned frem handler tredje udgave af Transportdebatten om den kommunale transportpolitik - både i forhold til kommunale barrierer for udvikling af transportpolitikken og transportvisionerne i landets byråd og blandt de nye byrådskandidater.

Deltag i debatten!

Send dit indlæg til [email protected]

 

Vi er privilegerede af den smukkeste havudsigt, men også dybt afhængige af gode transportbetingelser til og fra øen. Dette gælder både fly- og færgeforbindelser.
En god færgeforbindelse har en høj frekvens, stor stabilitet og en pris, som borgere, erhvervsliv og turister har råd til at betale.

Prisen er konkurrenceparameter 
Særligt prisen er vigtig, fordi den direkte viser omkostningen ved at bo på en ø. Omkostningen betyder, at vores erhvervsvirksomheder skal være så meget mere effektive, når de skal konkurrere med virksomheder tæt ved en motorvej - de er i dag allerede bagud på point, før de starter.

Den nyligt vedtagne togfond er sat i verden for at binde landets ender sammen, men på Bornholm kan vi konstatere, at for Transportministeriet standser Danmark ved Saltholm, Bornholm er end ikke tegnet med på kortet!

Winni Grosbøll (S)
Borgmester, Bornholms Regionskommune

Og prisen er en konkurrenceparameter, når vores turister skal vælge, om turen skal gå til Bornholm eller til Mallorca. I dag koster en returbillet Rønne-Ystad ca. 2600 kroner, læg dertil Øresundsbroen i tilgift, så koster det over 3000 koner for en tur til Bornholm.

Det er et kæmpe problem!

Vores klare ønske er at blive trafikalt ligestillet med resten af landet. Tænk hvis det ikke kostede mere at blive transporteret over vand end over land. Vi ønsker ikke særbehandling, men blot at vores virksomheder bliver sidestillet med resten af landets virksomheder.

Bornholm bliver overset 
I disse år investeres der massivt i infrastruktur. Dels for at afhjælpe trængsel, men lige så vigtigt for at skabe vækst. Regeringen og Folketinget har investeringer for henved 200 mia. kroner på tegnebrættet til infrastruktur i resten af Danmark - men indtil videre omfatter ingen af disse Bornholm.

Den nyligt vedtagne togfond er sat i verden for at binde landets ender sammen, men på Bornholm kan vi konstatere, at for Transportministeriet standser Danmark ved Saltholm, Bornholm er end ikke tegnet med på kortet!

Her fra Bornholms side vil vi gerne hjælpe med at binde landet ordentligt sammen, sådan at også den østligste del af riget medtænkes i arbejdet.

Dette kan gøres ved at ovennævnte trafikale ligestilling. Et blik på Skotland, hvor man for år tilbage indførte RET-princippet, Road Equivalent Tariff, viser, at det skaber vækst. På et år steg trafikken til og fra Western Islands med 23 procent biler og 14 procent passagerer - sådanne stigninger ville være en vitaminindsprøjtning for et område som Bornholm og skaber det samme grundlag for vækst, som motorvejen gør i Jylland.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Winni Grosbøll

Direktør, Friluftsrådet, formand, Hjem til Alle alliancen
cand.mag. i historie og samfundsfag (Københavns Uni. 2004)

0:000:00