Debat

Der skal fart på transport-reformerne

DEBATPANEL: Speditørernes, ITD's og DI Transports reformmodstand er uforståelig. Det mener Jan Villadsen, formand for 3F's Transportgruppe, der er begejstret for regeringens tiltag mod social dumping og efterlyser flere endnu.
Foto: pressefoto/3f.dk
Researcher på portalerne Altinget | Forskning & Innovation, Altinget | By & Bolig samt Altinget | Transport. Studerer politisk kommunikation og ledelse på CBS.
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Jan Villadsen
Formand for 3F's Transportgruppe

Regeringen gik reform-amok i foråret, så det kan høres på transportområdet. Det er uforståeligt, hvordan tiltag mod piratkørsel, skat på løndumping, ens vilkår for vikarer og lønkontrol kan udløse klynk og protest. Det er gode reformer, der giver ens og fair rammevilkår.

Er reformer kun gode, hvis de skærer i dagpengene, sabler i efterlønnen og udhuler vilkår for dem, der er i fleksjob og på sygedagpenge?

Er det blevet sådan, at ordet reform skal oversættes til: "Indgreb, der presser citronen mest muligt for almindelige mennesker, indtil alle slås mod alle om job til 50 kroner i timen"?

Fakta
BLAND DIG!
Deltag i debatten - send dit indlæg til [email protected]

Sådan lyder det, når jeg samler udsagn, udråb og indlæg fra de vognmænd, speditører og foreninger, der gerne vil tegne transportbranchen.

De taler altid om rammevilkår. Men ikke vilkår for almindelige mennesker. Og rammevilkår og reformer er åbenbart kun noget, der skal gøre ondt på andre. Og udløse lavere skat, færre afgifter og billigere arbejdskraft til erhvervslivet.

Speditørerne råber højest, når det gælder nej til tiltag mod piratkørsel, DI Transport piver over skat på arbejdsudleje og løndumping. Og ITD har taget rollen som dem, der råber allermest højrøstet nej til det hele ...

Jan Villadsen
Formand for 3F's Transportgruppe

Jeg kan godt lide reformer, når ordet oversættes til den oprindelige betydning: Fremskridt, der skaber fair rammer.

Reformtiltag, der styrker vores arbejdsmarked
Og i foråret er regeringen heldigvis gået reform-amok med tiltag, der skaber netop fair vilkår, fair rammebetingelser og fair konkurrence.

Jeg tænker især på seks reformtiltag, der er sat i gang her i foråret. Og som styrker vores arbejdsmarked.

  • Ny vikarlov, der sikrer, at vikarer fra andre lande skal have samme løn, pension, ferie og andre goder som fastansatte på danske virksomheder.

  • Indgreb mod piratkørsel. I første omgang med skrappere regler. Og udsigt til kontrol og højere bøder i horisonten.

  • Skat på løndumping med såkaldt arbejdsudlejeskat, der sikrer, at danske virksomheder får ansvar for, at udenlandsk arbejdskraft betaler dansk skat, når de er lejet eller "lånt" til arbejde i Danmark.

  • Opstramning i RUT-registeret. Blandt andet med straksbøder og krav om registrering af firmaer, der udfører såkaldte kombitransporter.

  • Overenskomstnævnet, der sikrer kontrol med godslovens krav til danske vognmænd om dansk løn til chauffører i danske lastbiler.

  • Arbejdsklausuler hos statslige myndigheder. Det skal sikre, at byggeri for staten udføres på danske vilkår.

Reformerne batter på et trængt arbejdsmarked. Men det lyder, som om at de arbejdsgivere, der er mod reformerne, har lavet en arbejdsdeling i deres fælles reformmodstand.

Speditørerne råber højest, når det gælder nej til tiltag mod piratkørsel, DI Transport piver over skat på arbejdsudleje og løndumping. Og ITD har taget rollen som dem, der råber allermest højrøstet nej til det hele ...

Jeg ønsker fart på endnu flere reformer. Her er lidt at starte med:

Ændringerne i EU's udstationeringsdirektiv skal bruges, så der sikres fair løn og konkurrence i Danmark. Intelligent kilometerbetaling kan fjerne både trængsel og snyd. Stat, regioner og kommuner kan udbrede arbejdsklausuler, så konkurrence om transport af gods, passagerer og patienter også bliver mere fair.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00