Dødsulykker kan undgås med selvkørende teknologi

TRAFIKSIKKERHED: En undersøgelse fra Vejdirektoratet viser, at 15 procent af dødsulykkerne i trafikken kunne være undgået, hvis alle biler havde installeret selvkørende teknologi. Yderligere 15 procent kunne måske være undgået.

Foto: Henning Bagger/Scanpix
Lise-Lotte Skjoldan

Biler, der selv holder sig inden for vognbanen og bremser op automatisk, hvis der kommer en forhindring på vejen. Det er allerede en realitet i dag, og teknologien vil fremover blive mere og mere udbredt.

Og det kan redde liv.

15 procent af alle dødsulykker i trafikken kan undgås, hvis alle biler får installeret selvkørende teknologi. Og yderligere 15 procent kan måske undgås med teknologien. Det viser en undersøgelse foretaget af Vejdirektoratet.

Dokumentation

Selvkørende teknologi
Selvkørende biler opdeles i seks niveauer, alt efter hvor automatiseret kørslen er. 

På de første tre niveauer, 0, 1 og 2, er automatiseringen så begrænset, at det er føreren, der fuldstændigt styrer bilen som færdselsloven foreskriver, at det skal være.

På niveau 3, 4 og 5 er det derimod det automatiske køresystem, der fører bilen. Folketinget har netop vedtaget, at Transportministeriet kan give lov til at lave kontrollerede forsøg med biler på niveau 3 og 4.

I Vejdirektoratets undersøgelse indgår tre teknologier:

  • Avanceret nødbremsesystem
  • Aktiv linjevogter
  • Fodgænger- og cyklistdetektering.

Alle tre teknologier falder inden for niveau 2 af automatiseringen.


Altinget logoTransport
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget transport kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00