Analyse af 
Erik Holstein

Dragsted gør LA til hovedfjenden

Pelle Dragsteds tale ved Enhedslistens virtuelle landsmøde understøttede målet om at gøre Enhedslisten til partiet for de brede folkelige dagsordener. Dragsted drejede kanonerne hen mod LA, som han nu ser som den farligste modstander.

Pelle Dragsted: Holdt sin årsmødetale under utraditionelle omstændigheder, men indholdet var Dragsted-classic.
Pelle Dragsted: Holdt sin årsmødetale under utraditionelle omstændigheder, men indholdet var Dragsted-classic.Foto: Nils Meilvang/Ritzau Scanpix
Erik Holstein

Talen var klassisk venstrefløj, men det var rammerne unægtelig ikke.

Da Enhedslistens politiske ordfører, Pelle Dragsted, besteg talerstolen på partiets årsmøde, bestod tilhørerne kun af en lille gruppe centrale personer fra Enhedslisten. Nærmest som et fyraftensmøde. Resten måtte følge med digitalt, fordi Enhedslisten som det første parti afholder et digitalt landsmøde. En direkte følge af den yderste venstrefløjs vasker ved sidste folketingsvalg og de medfølgende økonomiske problemer.

Indholdsmæssigt byggede talen videre på den strategi, som Pelle Dragsted har fulgt lige siden, han startede som politisk rådgiver for 15 år siden: Enhedslisten skal ikke opfattes som et parti med eksotiske synspunkter og folk i underligt tøj, men derimod som et bredt folkeligt parti. Et parti, der "står på den almindelige befolknings side".

Læs også

Klassesamfundets konflikter

Som det lød fra Dragsted: "Som et socialistisk parti ved vi, at Danmark ligesom alle andre klassesamfund er præget af konflikter og modsætninger. Konflikter, som griber ind i stort set alle dele af vores liv. Vores hjem, vores arbejde, vores velfærd. Og derfor handler politik ofte om at vælge side."

"Stiller man sig på side med borgerne i Ølst, eller med milliardæren, der vil tjene hurtige penge på forurenet jord? Stiller man sig på side med industri-landbruget, eller de naboer, der skal leve med forurenet drikkevand, døde fjorde og en presset natur? På side med Blackstone eller beboerne? Med bankerne eller med borgerne?"

Med den stensikre konklusion, der igen og igen hamres igennem:

"Der er mere end rigeligt med partier, med medier, med tænketanke og lobbyorganisationer – der altid er parate til at stille sig på side med den økonomiske elite i det her land. Det kommer vi aldrig til i Enhedslisten. Tværtimod. Vi har en klar besked til den brede befolkning: I kan regne med os. Vi har jeres ryg. Vi står på jeres side." 

Læs også

Ultraliberalisterne i LA
Talen indeholdt som ventet hård kritik af SVM-regeringen, men frem for alt blev der sendt en stribe angreb afsted mod Alex Vanopslagh og det fremadstormende Liberal Alliance. Angrebene kom ud fra den præmis, at SVM-regeringen alligevel er færdig, og det nu gælder om fremtiden efter SVM:

"Derfor er kampen om, hvad der kommer efter den her ulyksalige regering blæst i gang. Ovre på højrefløjen, der sker der noget nyt og ganske foruroligende. Alex Vanopslagh kalder sig godt nok ikke statsministerkandidat - endnu. Men i meningsmålingerne er Liberal Alliance blå bloks største parti."

Efter at have forsikret at han på det personlige plan godt kan lide Vanopslagh, skruede Dragsted op for angrebet:

"Liberal Alliance er ikke et almindeligt borgerligt parti. Det er et ultraliberalistisk parti. For dem handler det ikke om at trimme velfærdssamfundet. Det handler om at skære det ned til ukendelighed."

"Op med pensionsalderen. Ned med dagpenge og kontanthjælp. Omkring 40.000 ansatte i vores velfærd skal skæres væk – alene i næste valgperiode. Vores børnehaver og plejehjem skal overtages af profitmotiverede velfærdskoncerner. Det er ikke noget jeg finder på. Det er hvad, de stolt går til valg på." 

Liberal Alliance er ikke et almindeligt borgerligt parti. Det er et ultraliberalistisk parti.

Pelle Dragsted
Politisk ordfører, Enhedslisten
 

Rent taktisk giver det Enhedslisten flere fordele at gå i flæsket på LA.

For det første er Liberal Alliance en ønskemodstander for hele venstrefløjen, et parti man virkelig kan spille bold op ad. Debatmøder mellem de to knivskarpe og meget ideologiske ledere, Dragsted og Vanopslagh, vil givetvis være tilløbsstykker.

For det andet kan fronten mod LA give Enhedslisten en plads i næste valgkamp, der igen risikerer at gå op i bogstavkombinationer, som man så det ved sidste folketingsvalg. Den ret apolitiske valgkamp i 2022 lå dårligt til Enhedslisten, der gik støt tilbage gennem hele valgkampen.

Stempler ind i udlændingedebatten
Pelle Dragsted havde også en stribe markeringer om Gaza, hvor han endnu engang tog afstand fra "Hamas bestialske terrorangreb", men hvor vægten nu var lagt på kritikken af "Netanyahus brutale krig mod Gazas civilbefolkning."

Endelig var der en vis spænding om, hvordan Enhedslisten ville turnere den genopblussede udlændingedebat, som socialdemokraternes udlændingeordfører Frederik Vad har fyret op under. Dragsted valgte at skyde på statsminister Mette Frederiksen, der har bakket Vad op:

"Mette Frederiksens Socialdemokrati har lanceret en uværdig kampagne mod jer danskere med etnisk minoritetsbaggrund. En kampagne som rigtig mange af jer meget forståeligt har følt jer ramt af. Fordi I oplever, at ligegyldigt, hvad I gør – om I får et godt job, tager en uddannelse, betaler skat og giver den en skalle for fællesskabet. Ja, så er det ikke godt nok. Så vil den socialdemokratiske top aldrig acceptere jer som en del af vores fællesskab. Så vil Mette Frederiksen alligevel altid vil se jer som en slags mistænkelig femtekolonne," lød det fra Dragsted.

Dragsted forsøgte dog samtidig en vis balance. Han afviste ikke, at der findes problemer med værdimæssig integration og understregede, at "Enhedslisten er ikke spor bange for at tale om udfordringer med social kontrol. Eller med kvindefjendtlige og antidemokratiske holdninger. Slet ikke."

Kritikken var målrettet socialdemokraternes retorik, og det Dragsted ser som urimelige generaliseringer, men ikke en tilbagevenden til tidligere tiders værdi-relativisme. 

Enhedslistens cyber-landsmøde slutter søndag.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Pelle Dragsted

Politisk ordfører, MF (EL)
BA i historie (Københavns Uni. 2001), master i retorik og formidling (Aarhus Uni. 2016)









0:000:00