Debat

Fremgang i syne hos transportens arkitekter

DEBAT: Speditionsvirksomhederne er inde i en positiv udvikling, og branchen fylder mere og mere i det samfundsøkonomiske regnskab, skriver Dansk Erhverv, Danske Speditører og Dachser Nordic A/S.
Speditionserhvervet spiller en central rolle, hvor produktiviteten har stor betydning, skriver ledere i Dansk Erhverv, Danske Speditører og Dachser Nordic A/S.
Speditionserhvervet spiller en central rolle, hvor produktiviteten har stor betydning, skriver ledere i Dansk Erhverv, Danske Speditører og Dachser Nordic A/S.Foto: Colourbox
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.
Af Jesper Højte Stenbæk, Peter Nielsen og Finn Skovbo Pedersen
Hhv. chefkonsulent i Dansk Erhverv, politisk chef i Danske Speditører og ordførende direktør i Dachser Nordic A/S

Skibe, lastbiler, tog og fly er de synlige udtryk for erhvervstransporten, men der ligger en uundværlig organisering bag.

I statistikkens verden er speditionserhvervet en del af noget så ydmygt som "hjælpevirksomheder", og talmaterialet er spinkelt.

I virkelighedens verden er der tale om et erhverv med en central rolle, hvor produktiviteten har stor betydning.

Dansk Erhverv har sammen med Danske Speditører kigget på produktiviteten i speditionserhvervet og realitetstjekket de teoretiske resultater med speditionsvirksomheden Dachser A/S.

Fakta
Deltag i debatten!

Send dit indlæg til [email protected]

Meget tyder på, at speditionsvirksomhederne er inde i en gryende, positiv udvikling, og branchen fylder mere og mere i det samfundsøkonomiske regnskab.

De danske transportvirksomheder udgør 6 procent af antallet af virksomheder, men står for mellem 9 og 10 procent af den samlede omsætning i dansk erhvervsliv og bidrager kraftigt til det internationale salg, hvor de er uundværlige for erhvervslivet.

Der er med andre ord noget, der tyder på, at hjælpevirksomhederne til transportsektoren har brugt krisen til en trimning ved at skille sig af med mindre produktive medarbejdere.

Jesper Højte Stenbæk, Peter Nielsen og Finn Skovbo Pedersen
Hhv. Chefkonsulent i Dansk Erhverv, politisk chef i Danske Speditører og ordførende direktør i Dachser Nordic A/S

(Indlægget fortsætter under figuren)

<img align="left" src="@nyimg=16098@" />Produktivitetsudviklingen er svær at kortlægge præcist, men meget tyder på, at produktivitetsudviklingen bevæger sig den rigtige vej.

Produktive medarbejdere i fokus
Ser man først på omsætningen, er omsætningen i hjælpevirksomhederne i perioden 2009-2012 steget med 9,1 procent om året - mens erhvervslivet som helhed kun oplevede en årlig vækst på 6,8 procent i samme periode.

Ser man på udviklingen inden for beskæftigelsen, nuanceres billedet dog noget: I 2008 var der ca. 28.000 ansatte i branchen. I første kvartal 2013 var der lidt over 24.000.

Ikke desto mindre er der fremgang at spore. Ved lavpunktet i tredje kvartal af 2010 var der således 23.412 fuldtidsbeskæftigede; i første kvartal af 2013 var der 24.369.

Ses faldet i beskæftigelsen i kombination med den positive udvikling i omsætningen, er det tydeligt, at omsætningen pr. medarbejder er steget. Samtidig var omsætningen pr. lønkrone i 2009 6,5 kroner; i 2012 var tallet steget til 8,2 kroner, men udviklingen har dog ikke været præget af entydig fremgang de senere år.

Dette kan være et tegn på, at hver enkelt medarbejder arbejder mere effektivt end tidligere, og det kan tillige være et tegn på et globalt marked i vækst.

Der er med andre ord noget, der tyder på, at hjælpevirksomhederne til transportsektoren har brugt krisen til en trimning ved at skille sig af med mindre produktive medarbejdere - ganske som man ser de i mange andre dele af dansk erhvervsliv.

Styrket speditionsled
Erhvervets udfordring er nu at omstille fra krisetider til det gryende opsving i verdensøkonomien. Det er ikke en uproblematisk proces.

Hovedfokus vil som altid være på bundlinjen. Speditionserhvervet har medarbejderne som det primære aktiv og skal derudover særligt have et fokus på uddannelse og udvikling af it-logistiksystemer for at fastholde den positive udvikling.

Produktiviteten i speditionserhvervet er af stor betydning for en alenlang række virksomheder. Heldigvis er der mange tegn på, at netop speditionserhvervet siden 2009 har oplevet en vis fremgang i produktiviteten. Speditionsleddet i transportkæden er blevet styrket.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Jesper Højte Stenbæk

Fagchef, Transport og Infrastruktur, Dansk Erhverv
cand.merc.jur. (Aalborg Uni. 1997)

0:000:00