Om  
Troels Lund Poulsen
Claus Hjort Frederiksen

Hjort til Troels Lund (40): Politisk comeback med manér

Erhvervs- og vækstminister Troels Lund Poulsen (V) blev fejret på sin 40 års fødselsdag med store, rosende ord fra Venstres grand old man.

Rasmus Nielsen

Det var svært at finde derhen. Lange, tyste gange rundt i centraladministrationen i Slotsholmsgade - og så pludselig: Kø ved døren. Omkring 200 var mødt frem for at markere 40 års dagen for erhvervs- og vækstminister Troels Lund Poulsen (V).

Statsministeren var der ikke og talte derfor ikke  - modsat i går, hvor Helle Thorning-Schmidt (S) holdt afskedsreception. Til gengæld holdt Venstres nestor, finansminister Claus Hjort Frederiksen, en stærk og personlig tale på vegne af regeringen.

I over halvandet minut var talen så intens, at forsamlingen vist nærmest holdt vejret. Hjort tog nemlig direkte fat på "Thornings skattesag", der tvang Venstres håb på en orlov, der var tæt på at gøre det lovende politiske håbs karriere forbi. I stedet blev det som bekendt til en ny ministerpost, da Venstre vandt valget i 2015.

"Du har været igennem et ekstremt belastende forløb. Du blev erklæret politisk død. Men du har gjort politisk comeback med manér," lød vurderingen fra Hjort, der fortsatte:

"Vi to havde tæt kontakt under hele skattesagen. Og jeg kan konstatere, at du som menneske er kommet godt igennem din nødtvungne orlov. Nu viser du utrolige kræfter, for eksempel i sagen om udflytning af statslige arbejdspladser."

Gruppeformand Søren Gade holdt sig klar i køen ved døren, hvor han skrev sine sidste stikord på små gule post-it-sedler. Denne tale fik latteren frem på de forsamlede politikere, erhvervsfolk og embedsmænd.

"Troels - du er en kriger. Du har nok tabt slag. Men aldrig en krig," sagde den forhenværende forsvarsminister og føjede lidt senere til:

"I krig ville jeg på det modsatte hold af dig. For du kan ikke ramme noget som helst. Jeg ved det som gammel jæger. Du kan lide mad, det kan man se på dig. Men lave mad, det kan du sgu ikke. Trods det, Troels: Det er en fornøjelse at være din ven," sagde Gade og lovede endnu en tale, når dagens fødselar fejres privat på lørdag.

Søren Gade mente også, at Troels Lund Poulsen er kommet styrket ud af sin orlov og er "blevet bedre til at tage bestik af dem, du opfatter som dumme svin".

Departementschefen Michael Dithmer var da i sin tale også sikker på, at ministeren allerede fra sin tid som VU-formand lærte alle de tricks og kneb, der kan bruges i politik. Dithmer selv blev rost af ministeren, da han rundede af:

"Du kan betjene enhver minister i en helt særlig kvalitet - uanset partifarve." Brian Mikkelsen (K), som Dithmer var departementschef for et års tid, nikkede og nikkede.

Der var et stærkt fremmøde af politikere ikke mindst fra det østjyske og Vejle-kanten, der har givet Troels Lund Poulsen valg siden 2001. Blandt de mange fremmødte i en tætpakket kantine sås også:

Transportminister Hans Christian Schmidt (V), justitsminister Søren Pind (V), sundhedsminister Sophie Løhde (V), forhenværende EU-kommissær og fødevareminister Mariann Fischer Boel (V), politisk ordfører Jakob Ellemann-Jensen (V), forhenværende justitsminister Morten Bødskov (S), forhenværende forsvarsminister og folketingsmedlem Carl Holst (V), forhenværende videnskabsminister Helge Sander (V), borgmester og forhenværende folketingsmedlem Jan Petersen (S), folketingsmedlem Jan E. Jørgensen (V), folketingsmedlem Leif Mikkelsen (LA), adm. direktør for Landbrug & Fødevarer og forhenværende minister Karen Hækkerup samt formand for Forbrugerrådet Anja Philip.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Troels Lund Poulsen

Vicestatsminister, forsvarsminister, partiformand, MF (V)
Student (Tørring Amtsgymnasium 1995)

Claus Hjort Frederiksen

Fhv. MF (V), fhv. minister og partisekretær
cand.jur. (Københavns Uni. 1972)

0:000:00