Debat

Hvordan får vi flere transporteksperter?

DEBAT: Der er behov for, at flere studerende vælger at specialisere sig inden for infrastruktur. Derfor er entreprenører og kommuner gået sammen om at skabe et initiativ, der skal sikre, at vi i fremtiden ikke kommer til at mangle ingeniører. Det skriver Michael Kirkfeldt, stadsingeniør i Aalborg Kommune og formand for KTC-faggruppen for veje, trafik og trafiksikkerhed.

Flere ingeniørstuderende skal specialisere sig inden for infrastruktur. Det mener Michael Kirkfeldt, stadsingeniør i Aalborg Kommune og formand for KTC-faggruppen for veje, trafik og trafiksikkerhed.
Flere ingeniørstuderende skal specialisere sig inden for infrastruktur. Det mener Michael Kirkfeldt, stadsingeniør i Aalborg Kommune og formand for KTC-faggruppen for veje, trafik og trafiksikkerhed.
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Interessen for at bygge broer og skabe intelligente trafikløsninger skal grundlægges tidligt i skolesystemet og fødes hele vejen, indtil den færdige kandidat udklækkes.

Michael Kirkfeldt
Stadsingeniør i Aalborg Kommune, formand for KTC-faggruppen for veje, trafik og trafiksikkerhed
Fakta
Bland dig i debatten!
Send dit indlæg til: [email protected]

Af Michael Kirkfeldt
Stadsingeniør i Aalborg Kommune, formand for KTC-faggruppen for veje, trafik og trafiksikkerhed

Kampen om de unge naturvidenskabelige kandidater raser. Mange brancher mærker, at efterspørgslen er stor, og at tendensen skærpes efter alt at dømme i de kommende år. Det handler blandt andet om, at store årgange går på pension, og at rekrutteringen til de naturvidenskabelige uddannelser er for lav.

På vej- og trafikområdet i kommunerne må vi konstatere, at kombinationen af kommune og asfalt stadig ikke er det bedste brand på markedet. Wow-effekten udebliver, og især mindre udkantskommuner mærker det, når der skal rekrutteres nye medarbejdere. Årsagerne er mange, og ansvaret er delt. Men vi har reelt en brændende platform. I kommunerne har vi selvfølgelig et ansvar for at formidle fortællingen om de spændende og udfordrende opgaver og karrieremuligheder, som vi kan tilbyde de unge.

Behov for ingeniører 
Den fortælling kan vi blive meget bedre til at udbrede. I uddannelsessystemet er der tilsvarende et kæmpe behov for at sikre, at de unge orienterer sig imod jobs, der har med infrastruktur, veje og trafik at gøre. Interessen for at bygge broer og skabe intelligente trafikløsninger skal grundlægges tidligt i skolesystemet og fødes hele vejen, indtil den færdige kandidat udklækkes. Det helt afgørende i denne situation er, at vi gerne vil tiltrække de unge til de relevante specialer på ingeniøruddannelserne ved at inspirere og motivere dem til at orientere sig i retning af sektoren.

I den sammenhæng ligner regeringens nedlæggelse af 4000 studiepladser mere en pisk end en motiverende gulerod. De studerende springer ikke fra brasiliansk sprog som førstevalg til ingeniørfaget med speciale i brokonstruktioner. Det er vigtigt, at studievalget drives af nysgerrighed, interesse og motivation - og ikke af pisk. Det er motivation og interesse, der giver de bedste kandidater - vores fremtidige medarbejdere. En vigtig del af fortællingen er, at infrastrukturen i form af veje og trafikafvikling er helt afgørende for vores samfund, er en forudsætning for mobilitet og produktivitet samt muliggør vækst og udvikling.

Fællesinitiativet - Viadania
Centralt er også, at aktørerne på området - fra de største rådgivere og entreprenører til de statslige organisationer og de mindste kommuner - er afhængige af hinanden. Derfor er rekrutteringen, og det at skabe en synlighed om de spændende muligheder, som vores sektor byder på, også en fælles opgave. Målet er at understøtte, at de unge vælger at arbejde i alle dele af sektoren, drevet af interesser, nysgerrighed og motivation.

Branchen har med dette afsæt skabt et fælles og nødvendigt initiativ, Viadania, der blandt andet arbejder for at sikre medarbejdere til fremtidens vej- og trafikopgaver. Midlerne er mange; der formidles ingeniør-praktikpladser og trainee-stilllinger, ligesom der tilbydes gæsteforelæsninger på læreanstalterne. Men grundlæggende handler indsatsen om at inspirere til, at vej- og trafiksektoren formidles spændende og moderne.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion










0:000:00