Nye regler for kørekort bekymrer Datatilsynet

HØRINGSSVAR: Det kan være i strid med persondataloven, når regeringen vil give udenlandske myndigheder adgang til databasen over det danske kørekortregister. Derfor har Datatilsynet i et høringssvar udtrykt betænkelighed over for Justitsministeriets lovforslag.

Datatilsynet mener, at regeringens lovforslag omkring videregivelse af kørekortoplysninger til EU-medlemsstater kan forringe persondataloven. 
Datatilsynet mener, at regeringens lovforslag omkring videregivelse af kørekortoplysninger til EU-medlemsstater kan forringe persondataloven. Foto: Colourbox.dk
Morten Hauge Larsen

Datatilsynet skal i den forbindelse understrege, at en sådan forringelse af persondatalovens regler efter tilsynets opfattelse kun bør gennemføres, hvis vægtige samfundsmæssige hensyn taler herfor.

Datatilsynet i høringssvar

Dine kørekortoplysninger skal fremover kunne tilgås elektronisk af myndighederne i EU's medlemsstater, som følge af et lovforslag fra Justitsministeriet. Lovforslaget indebærer, at der ændres i færdselsloven for at imødekomme Europa-Parlamentets og Rådets direktiv omkring kørekort. 

Direktivet foreskriver, at medlemsstaterne skal kunne udveksle oplysninger via det europæiske kørekortnetværk RESPER. Myndighederne vil for eksempel kunne få indblik i, hvorfor et kørekort er ugyldigt - en indsigt, der indebærer, at personfølsomme oplysninger fra Kriminalregisteret udleveres. Det være sig information om, at kørekortet er stjålet, frakendt, suspenderet, udløbet eller inddraget.

Denne del af lovforslaget har mødt bekymring fra Datatilsynet. Det skyldes ifølge den uafhængige tilsynsmyndighed, at karakteren af oplysningerne samt den automatiske videregivelse af disse, kan betragtes som en fravigelse af persondataloven.

Altinget logoTransport
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget transport kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00