Debat

Passagerpulsen: Ankenævn skal løse klagekaos

DEBAT: Der er behov for en klageinstans for flypassagerer, der rammes af aflysninger og forsinkelser. Det skriver Lars Pram, direktør i Forbrugerrådet Tænk, der står bag Passagerpulsen. Han foreslår et rejseankenævn, der skal komme komplicerede klageregler til livs.

Administrerende direktør for Forbrugerrådet Tænk, der står bag Passagerpulsen, Lars Pram, vil komme strejkeramte flypassagerer til undsætning med et ankenævn. Det skal gøre det nemmere at klage.
Administrerende direktør for Forbrugerrådet Tænk, der står bag Passagerpulsen, Lars Pram, vil komme strejkeramte flypassagerer til undsætning med et ankenævn. Det skal gøre det nemmere at klage.Foto: Pr-foto/Forbrugerrådet Tænk
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Lars Pram
Direktør i Forbrugerrådet Tænk

Fyldte lufthavnshaller med strejkeramte passagerer i Danmark og i udlandet, rødglødende telefoner hos flyselskaberne, breaking news i dagevis med nyheder om flystrejkerne. Og ikke mindst tusindvis af frustrerede passagerer, der mangler information om klagemulighederne og deres rettigheder som passagerer.

Det var virkeligheden, der ramte flypassagererne for få uger siden, da SAS og Norwegian aflyste fly på fly på grund af strejker. 

Flypassagererne er dårligt hjulpet med det nuværende klagesystem med fem forskellige klagemuligheder afhængig af den konkrete klagesag. 

Fakta

Bland dig i debatten!

Send dit debatindlæg til [email protected].

Forårets flystrejker har derfor igen understreget, at der hurtigt er behov for en samlet klageinstans, der kan håndtere alle aspekter af rejsen, hvad enten det er klager over forsinkelser, aflysninger, mistet bagage, askeskyer etcetera. 

Kalder på handling
Eksperter slår fast, at situationen med flystrejker formentlig er en tendens, der fortsætter i de kommende år.

Flypassagererne er dårligt hjulpet med det nuværende klagesystem med fem forskellige klagemuligheder afhængig af den konkrete klagesag. 

Lars Pram
Direktør i Forbrugerrådet Tænk

Vores undersøgelser i Forbrugerrådet Tænk gennem de seneste tre år viser, at omkring halvdelen af forbrugerne ikke kender deres rettigheder. 

Det tyder på, at nogle selskaber ikke lever op til reglerne om at informere ved forsinkelser og aflysninger. 

Og endelig tyder de mange klagesager på, at selskaberne ikke giver passagererne det, som de har krav på. 

Udover at klageadgangen er kompliceret, så gør det ikke sagen nemmere for passagererne, at tolkningen af reglerne er en gråzone. 

Der er eksempler på forskellige fortolkninger af reglerne i henholdsvis Trafikstyrelsen, Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen og ved domstolene. 

Anbefaling: Et rejseankenævn
Forbrugerrådet Tænk foreslår derfor, at der etableres et samlet rejseankenævn med ”undernævn” for henholdsvis pakkerejser og fly. 

Tilsvarende klagemuligheder findes i andre dele af samfundet, eksempelvis inden for byggeriet. 

Et samlet ankenævn vil være en hjælpende hånd til og en tiltrængt forenkling for forbrugerne og kommende flypassagerer, blandt andre dem, der rammes af strejker. 

Et samlet ankenævn vil yderligere give den fordel, at der vil være en tættere dialog mellem branchen og forbrugerne om tolkningen af reglerne. Det er også en let og billig måde at løse tvister på frem for at belaste domstolene. 

Et samlet ankenævn er en forenkling, der efter vores mening kan gavne både forbrugere, selskaber og myndigheder. 

Vi er klar, og vi håber, at selskaber og myndigheder vil være med.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Lars Pram

Adm. direktør, Dansk Sygeplejeråd
cand.scient.pol. (Københavns Uni. 1998)

0:000:00