Debat

Rejsekort-direktør: Passagerer sparer millioner med rejsekort

DEBAT: Rejsekortet sikrer passagererne den bedste rejsepris og giver vigtige data til udvikling af den kollektive trafik, selvom der er omstillingsproblemer. Derfor er det en god forretning, skriver direktør i Rejsekort A/S Bjørn Wahlsten.

Direktør i Rejsekort A/S Bjørn Wahlsten svarer tilbage på kritik af rejsekortet som erstatning for klippekortet. Han mener, at rejsekortet har mange fordele.
Direktør i Rejsekort A/S Bjørn Wahlsten svarer tilbage på kritik af rejsekortet som erstatning for klippekortet. Han mener, at rejsekortet har mange fordele.
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Bjørn Wahlsten
Administrerende direktør, Rejsekort A/S

Forbrugerrådets direktør, Lars Pram, gør sig i et debatindlæg 20. februar på forbrugernes vegne til fortaler for, at klippekortet skal bevares. 

Det på trods af at produktet hvert år koster passagererne dyrt. 

Alene sidste år mistede brugerne af klippekortet et tocifret millionbeløb, som rejsekortbrugerne ikke mister. 

Fakta

Bland dig i debatten!

Send dit debatindlæg til [email protected].

Ofte klippes der for mange zoner, mange klippekort ender i vaskemaskinen, og der gælder forskellige priser for ud- og hjemturen. 

Til sammenligning har rejsekortbrugerne de senere år sparet over 137 millioner kroner på landsplan på rabattrin og på 20 procent-rabatten på alle rejser uden for myldretid. 

Først kommer “first movers”, der både er ivrige for det nye tiltag og fungerer som ambassadører for kortet. Siden følger de såkaldte “followers”, hvis begejstring for det nye ikke er helt så stor. I det lys vurderer Rejsekort A/S fortsat, at det er et godt resultat, når to ud af tre brugere synes, at rejsekortet har gjort det nemmere at benytte kollektiv trafik.

Bjørn Wahlsten
Direktør i Rejsekort A/S

Kunderne er tilfredse
Rejsekortet nyder stor opbakning i befolkningen. 64 procent af rejsekort-kunderne vurderer, at rejsekortet har gjort det nemmere at benytte kollektiv transport, og alene i uge 8 bestilte godt 29.323 borgere et rejsekort, hvilket er lige så mange, som der blev udstedt på en gennemsnitlig måned i 2014.

Passagererne er godt på vej i forhold til at benytte sig af den elektroniske billet. Det viser den seneste rejsekort-brugerundersøgelse fra december 2014.

Samtidig har antallet af rejser med klippekort været faldende gennem en lang periode. Faktisk er salget af klippekort faldet med cirka 40 procent fra 2012 til 2014. Og i starten af februar stoppede salget af klippekortet så i hovedstadsområdet. 

Udviklingen i rejsekortbrugernes tilfredshed over år modsvarer de internationale erfaringer fra lande med tilsvarende digitale og mere moderne billetsystemer som rejsekortet. 

Først kommer “first movers”, der både er ivrige for det nye tiltag og fungerer som ambassadører for kortet. Siden følger de såkaldte “followers”, hvis begejstring for det nye ikke er helt så stor. 

I det lys vurderer Rejsekort A/S fortsat, at det er et godt resultat, når to ud af tre brugere synes, at rejsekortet har gjort det nemmere at benytte kollektiv trafik. 

Flere fordele
Det er rigtigt, at det kan være svært at få overblik over de forskellige billettyper og rabatmuligheder i den kollektive transport. Det viser rejsekortbrugerundersøgelsen også. 

Det skyldes dog ikke rejsekortet i sig selv, men at der findes forskellige takst- og rabatsystemer i Danmark. 

Hos Rejsekort A/S ved vi godt, at brugerne skal ændre vaner, når de skal huske at checke ind, checke ind ved skift af transportform og checke ud. 

Det tager tid at ændre vaner, men der er heldigvis mange og gode erfaringer fra både Nordjylland, Sydsjælland og Vestsjælland, som viser, at også det lykkes efter lidt tilvænning. 

Når passagererne foretager check ind undervejs på rejsen ved skift af transportmiddel, sikres det, at alle rejser bliver prissat korrekt - og i bussen har man altid skullet vise sin billet, når man steg om bord, for at undgå snyd. 

Endelig giver check ind ved skift mellem transportmidler også værdifulde rejsedata, som vi bruger til at optimere den kollektive trafik, så vi er til stede med det rette antal busser, tog og afgange til direkte gavn for passagererne. 

 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00