Debat

Trafikselskaber: Revolutionen er begyndt i den kollektive trafik

DEBAT: Rejseplanen udvikler en ny app til at give kunderne det fulde overblik over, hvordan man kommer til sin destination med bus og tog – men også samkørsel, taxa og lignende i fremtiden, skriver Christina Hvid, Rejseplanen, og Jens Otto Størup, Nordjyllands Trafikselskab.

Kirsten Ida Enemark
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Christina Hvid (administrerende direktør i Rejseplanen) og Jens Otto Størup (administrende direktør for Nordjyllands Trafikselskab)

”Deleøkonomi og førerløse biler vil revolutionere transportområdet de kommende årtier og de digitale muligheder vil drive denne revolution frem”, skriver Thomas Møller Thomsen, administrerende direktør i FDM.

Der er forventninger til, at denne udvikling vil udviske grænserne mellem transportformerne under fænomenet ”Mobility as a Service” og kan blive til stor gavn for alle rejsende – både i byen og på landet. Men udfordringen bliver at komme videre end blot fascination af ny teknologi og digitale muligheder – og reelt samtænke alle disse transportmuligheder i en visionær strategi for fremtidens trafiklandskab til glæde for alle. 

Derfor har Rejseplanen - som ejes af de danske kollektive trafikvirksomheder og som i dag besøges mere end 35 millioner gange om måneden af kunderne - allerede taget hul på arbejdet med at samtænke og indarbejde de nye tjenester sammen med den kollektive trafik i en ny app for kunderne.

Fakta
Deltag i debatten!
Skriv til [email protected]

Således kan den rejsende i Nordjylland snart få et fuldt overblik over mulighederne for at komme fra A til B med både offentlige og private transportformer. 

For selv om fremtidens trafikmarked må forventes at blive langt mere fragmenteret, kommer nye deleøkonomiske tjenester til at supplere den kollektive bus- og togtrafik, og der skal tænkes visionært og strategisk på tværs af landet for at opnå stærkere mobilitet til glæde for borgere, erhvervsliv og vækstmulighederne. Det skal være let at komme fra A til B. Og tingene og transportformerne skal hænge sammen.

Selv om fremtidens trafikmarked må forventes at blive langt mere fragmenteret, kommer nye deleøkonomiske tjenester til at supplere den kollektive bus- og togtrafik

Christina Hvid og Jens Otto Størup
Administrerende direktører

MinRejseplan giver fuldt transportoverblik
Nordjyllands Trafikselskab (NT) har således søsat pilotprojektet med en ny rejseplan i Nordjylland under navnet MinRejseplan, hvor Rejseplanen udvikler en ny app til at give kunderne det fulde overblik over, hvordan man kommer til sin destination med bus og tog – men også samkørsel, taxa og lignende.

Dette tiltag er sket i forbindelse med, at nordjyske NT har ændret strategi fra traditionelt trafikselskab til et mobilitetsselskab med formål at sikre god mobilitet for nordjyder i byen og på landet. Derfor er der skabt partnerskaber med private aktører inden for taxa og samkørsel, men på sigt kan andre områder som bycykler, delebiler, fly og biludlejning indgå.

Dette er et af de første skridt til, at de offentlige trafikvirksomheder er med til at drive udviklingen og omfavner den forventede revolution af trafikmarkedet, således at udviklingen kommer alle danskere til gode med helhedsløsninger og gennemsigtighed.

Kollektiv trafik skal være mobil
Den kollektive trafik står med gode kort på hånden til at tage førerrollen inden for trafikhåndtering. Vi har med Rejseplanen som knudepunkt skabt en kæmpe succes med at samtænke de rejsendes behov for trafikinformation og den kollektive trafiks udbud på tværs af landet - og vinder mobilitetspriser i udlandet på den baggrund. NT er som det første danske selskab nogensinde netop blevet tildelt førsteprisen for mobilitet af den internationale sammenslutning af trafikselskaber UITP.

Vi skal bygge videre på at samarbejde, og sammen bryde siloer ned ved at inddrage private trafikaktører for netop at skabe helhedstænkning til glæde for alle. 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Christina Hvid

Adm. direktør, Molio, bestyrelsesformand, Fonden Hornbæk Kunstmuseum, bestyrelsesmedlem, IT- Universitetet, bestyrelsesmedlem, buildingSMART International
cand.polit. (Københavns Uni. 1995)

Jens Otto Størup

Adm. direktør, DGI
cand.oecon (Aalborg Uni. 1993)

0:000:00